Debat Brussel leeft! was voltreffer

pvsd1Donderdagavond 20 maart 2014 ging het tweede debat van start in een reeks van drie. Dit ging door in het beurskafee te Brussel.

De debatten worden ingericht door de verenigingen wij Brusselaars, Bral (Brusselse raad voor leefmilieu, de Brusselse bond voor recht op wonen en tenslotte Br) ik (alles voor stadsstudenten).

De deelnemers waren voor Ecolo Christos Doulkeridis (zowel Belgische als Griekse nationaliteit en staatssecretaris voor wonen in de Brusselse regering) en voor N-VA Johan Van den Driessche (N-VA Brussel-stad) alles werd in goede banen geleid door radio 1 presentator Xavier Taveirne.

Eén van de vragen was hoe de publieke ruimte aangenamer te maken maar ook de wooncrisis aanpakken? De oplossing voor N-VA was ondermeer dat men hoogbouw moest toelaten in Brussel op welbepaalde plaatsen en zelfs daarmee doorgaan tot in de Rand (ze zullen het in Dilbeek graag horen). Daar was Christos Doulkeridis (Ecolo) het deels mee eens, maar hij had het ook over parkings wegnemen, de buurt verfraaien,parkingsstraten aanleggen en ook meer inzetten op openbaar vervoer. Dit lokte reactie uit van Johan Van den Driessche (N-VA) die zei dat men dan eerst het “probleem van onveiligheid” moest aanpakken. Want wie durft er na 23u in Brussel de Metro nog op te stappen vroeg hij?

Het publiek werd ook actief betrokken bij het debat. Ze konden via hun mobiele telefoon stemmen op de verschillende voorstellen die door de inrichters vooraf getoond werden op een scherm. Zo had men een idee hoe het publiek erover dacht. Ook werd er na de standpunten van de politici 10 min uitgetrokken om vragen te beantwoorden vanuit het publiek.

In de loop van het debat werd door Christos het voorstel gelanceerd om in Brussel tweetalige scholen in te richten, repliceerde Johan Van den Driessche heel gevat dat de Nederlandstalige scholen per definitie al tweetalig waren. Algemene hilariteit en applaus vanuit de zaal voor deze gevatte opmerking. Zo kabbelde dit debat rustig verder met regelmatig vragen te ontwijken of naast de kwestie te antwoorden tot de moderator het tijd vond om af te sluiten en iedereen te bedanken voor hun deelname. Na het applaus vanuit de zaal was het tijd om de dorstigen te laven en werd er tussen pot en pint nog een hele tijd nagepraat.

pvsd3
pvsd2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here