Huurwaarborg in schijven zal evenwicht huurmarkt verstoren

hurenHuurwaarborg in schijven zal evenwicht huurmarkt verstoren.

Vlaams minister Van den Bossche pleit voor een huurwaarborg in schijven. Volgens de N-VA zal daarmee een evenwicht verstoord worden. De rechten van de verhuurder moeten ook gerespecteerd worden. Dat zeggen Liesbeth Homans en Marc Hendrickx, beiden lid van de Commissie Wonen in het Vlaams Parlement.

“De particuliere huurmarkt vertegenwoordigt een substantieel deel van het woningaanbod. We moeten ervoor zorgen dat dit aanbod op peil blijft. Als verhuren minder aantrekkelijk wordt, zal het aanbod afnemen en zal ook de huurder slachtoffer zijn.”, aldus Marc Hendrickx.

De N-VA is geen vragende partij voor het spreiden van de betaling van de huurwaarborg op de particuliere markt. Die waarborg geeft verhuurders zekerheid bij eventueel achterstallig huurgeld en bij eventuele schade. De waarborg, en de grootte van het bedrag, vertegenwoordigen ook een engagement in de overeenkomst die huurder en verhuurder aangaan.

Liesbeth Homans: “Het voorstel van de minister dreigt het evenwicht tussen de rechten en plichten van huurders en verhuurders ernstig te verstoren. En daar zal op termijn niemand iets bij winnen, ook de woningmarkt en de huurders niet. Bovendien verandert die gespreide betaling in de realiteit weinig of niets, behalve het feit dat het voor huurder, verhuurder en overheid extra administratieve lasten met zich meebrengt. De huurder zal hoe dan ook moeten ‘sparen’ om de waarborg te betalen. Of hij dat nu vóór of na aanvang van het huurcontract doet, maakt weinig verschil.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here