10 Tips, hoe bescherm ik mijn online privacy

computerOp 26 en 27 maart 2014 opent Infosecurity Belgium opnieuw de deuren van Paleis 8 te Brussels Expo. Het event omvat een beurs en seminaries en informeert professionelen uit de IT-sector over hoe men zich beter kan beschermen tegen cyberaanvallen of schendingen van privacy. De beurs richt zich op de bedrijfswereld, maar ook de particuliere gebruiker kan door zich beter te informeren. bewuster en veiliger leren surfen. Er zijn namelijk al veel dingen die je zelf kan doen om identiteitsdiefstal te voorkomen of anderen te verhinderen toegang tot je gegevens te krijgen. Daarom geeft Infosecurity alvast tien tips om je online privacy te beschermen.

Vergeet niet dat het internet een publieke plaats is
Alles wat men schrijft of deelt op het internet is publiek, kan zeer snel en gemakkelijk circuleren op het net en is moeilijk te verwijderen. Denk dus twee keer na voor je iets publiceert!

Deel zo min mogelijk persoonlijke informatie
Vaak wordt een waslijst aan persoonlijke informatie gevraagd wanneer men zich inschrijft voor een online service of een account. Vertrouw je het niet helemaal maar wil je je toch registreren, beperk je dan tot de verplichte informatie (vaak aangeduide met een asterisk *).

Overweeg tijdelijke credit card nummers tijdens het online shoppen
Veel credit card bedrijven bieden hun klanten de mogelijkheid aan om tijdelijke credit card nummers te activeren om veilig online te shoppen. De kaarten zijn slechts geldig gedurende een beperkt aantal transacties, wat diefstal en fraude tegengaat. Zie bvb. Enrtropay: www.entropay.com

Gebruik sterke paswoorden en vergeet niet om je af te melden
Hoe verleidelijk en gemakkelijk het ook is om de geboortedatum of familienaam te gebruiken als paswoord, toch wordt dit ten sterkste afgeraden. Om veiligheidsredenen bestaat het paswoord best uit minimum 12 tekens, waaronder zowel letters als nummers, hoofd- en kleine letters en tekens. Vergeet ook zeker niet uit te loggen na elk bezoek, zeker na het gebruik van een publieke of gedeelde computer.

Gebruik een anti-virus en anti-spyware bescherming
Tijdens het online surfen kunnen tijdens het downloaden van files, liedjes,… ongewenst ook tracking files worden gedownload. Deze kunnen schade berokkenen aan de computer en persoonlijke data stelen. Een goede beveiliging is onontbeerlijk.

Maak gebruik van de privacy-opties van je browser.
Stel de browser correct in voor de nodige bescherming. Denk ook aan je privacybescherming op sociale sites door je profiel af te schermen voor onbekenden, toestemming te vragen voor tags etc.

Wees voorzichtig met het delen van je locatie
Door de locatie te delen weet iedereen waar je je op dat moment bevindt, of ook niet bevindt… Dit is gedroomde informatie voor lokale adverteerders, maar ook voor inbrekers die zo te weten komen dat je niet thuis bent. Je locatie kan behalve actief, ook passief worden gedeeld via de smartphone. Om geen gevaar te lopen is het best de GPS-connectie op dit toestel uit te schakelen.

Gebruik meerdere e-mailadressen
Door meerdere e-mailadressen te gebruiken, afhankelijk van de context – bijvoorbeeld privé, werk, online shopping,.. – zal een hacker die één mailadres gehackt heeft niet tot de informatie op de andere adressen geraken. Verder kan het ook nuttig zijn voor websites waar men het mailadres vraagt, om een op te geven dat niet bestaat uit de volledige naam. Op deze manier zal men moeilijker in staat zijn de persoon te identificeren.

Wees voorzichtig bij het afspreken in real life met mensen die je online ontmoette
Bij ontmoetingen met online contacten wordt aangeraden vrienden of familie in te lichten van deze ontmoeting en deze op een openbare plek te laten plaatsvinden. Men is immers nooit zeker dat de online persoon is wie hij/zij beweert te zijn.

Google jezelf regelmatig
Door jezelf te googlen zie je welke persoonlijke informatie publiek beschikbaar is.

Deze tips werden opgesteld in samenwerking met IT-security expert Marc Vael, voorzitter van de non-profit organisatie ISACA die bedrijven over IT-beveiliging informeert. Op Infosecurity Belgium zal hij samen met Rudi Thomaes een informatiesessie geven over cybersecurity op 26/03/2014 om 15u30 in Paleis 8, Brussels Expo.

Praktisch:

Infosecurity, Storage Expo en Tooling Event Belgium 2014
Brussels Expo, Paleis 8
Woensdag 26 maart 2014: 9.30 – 17.00 uur
Donderdag 27 maart 2014: 9.30 – 17.00 uur

Meer informatie en preregistratie:

www.infosecurity.be #ISBE14
www.storage-expo.be #SEBE14
www.thetoolingevent.be #TTE14

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here