145 miljoen voor schoolprojecten… 900 kinderen in de kou

biancaVGC-investeringen voor schoolprojecten verdubbelen, niettemin blijven 900 kinderen in de kou staan

Tussen 2010 en 2015 voorziet de Vlaamse Gemeenschapscommissie 145 miljoen euro voor investeringen in onderwijsprojecten. Dat is meer dan het dubbele dan de 70 miljoen euro die de VGC aan investeringskredieten voorzag in de periode 2006 – 2010, zo blijkt uit cijfers die Brussels volksvertegenwoordiger Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij VGC-Collegevoorzitter Guy Vanhengel. Intussen worden de resultaten van deze investeringen zichtbaar op het terrein: sinds 2010 werden liefst 2.500 extra plaatsen gecreëerd in het basisonderwijs in Brussel.

De VGC ondersteunt de scholen zowel financieel als projectmatig. De meeste capaciteitsuitbreidingsdossiers bevinden zich in Brussel Stad, Jette, Laken, Schaarbeek, Anderlecht, Neder-over-Heembeek en Molenbeek, met een meerderheid aan dossiers in het vrije net. Eens alle 35 capaciteitsdossiers zullen uitgerold zijn, zal er een toename zijn van bijna 5.000 plaatsen extra en zal de VGC 49 miljoen euro hebben geïnvesteerd, naast de investeringen van de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vraag is echter of dit nieuwe aanbod aan schoolplaatsen zal voldoen aan de vraag. Het LOP Basisonderwijs Brussel maakte enkele weken geleden bekend dat 900 aangemelde kinderen geen plaats vonden in de eerste kleuterklas. Voor het eerste leerjaar werden ruim 400 kinderen aangemeld, waarvan er 230 ongunstig geordend werden. “Tientallen Nederlandstalige en –kundige ouders vonden geen plaats meer in de door hun gekozen scholen”, aldus Guy Vanhengel.

Bianca Debaets pleit voor bijkomende inspanningen en een verscherpte voorrang voor Nederlandstalige kinderen. “Vele ouders, vaak jonge gezinnen uit de middenklasse, overwegen Brussel te verlaten omdat ze geen plaats vinden in de school die hun voorkeur wegdraagt. Dat moeten we een halt toeroepen, willen we de stadsvlucht counteren.”

Paul Delva benadrukt dat de huidige Vlaamse Regering veel inspanningen geleverd heeft, maar ook in de volgende legislatuur blijvend aandacht moet geven aan Brussel. “Er is al veel werk verricht, maar de uitdagingen blijven enorm: voor het eerst zijn er in Brussel meer kinderen die niet in een basisschool naar keuze kunnen school lopen dan wel. De volgende Vlaamse Regering moet het werk in Brussel verderzetten om de kwaliteit en kwantiteit van het onderwijsaanbod en het Nederlands karakter ervan te kunnen blijven garanderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here