Amerikaans theater kan Brusselse Cité de la Musique worden

biancaAmerikaans theater kan Brusselse Cité de la Musique worden

Naast de AB heeft nu ook stad Brussel zijn oog laten vallen op het Amerikaans theater. Echter zonder enige garantie te geven over de renovatie en de uiteindelijke bestemming van het gebouw. De AB daarentegen wil de zaal ombouwen tot een concertzaal.

Voor Bianca Debaets, gemeenteraadslid in stad Brussel is het duidelijk. Het Amerikaans Theater, jarenlang het vlaggenschip van de VRT, moet een culturele uitstraling behouden waar zowel ruimte is voor tweetalige als Vlaamse initiatieven. “Dit project moet er voor alle Brusselaars zijn”, zegt Debaets. Debaets droomt zelfs luidop van een Brusselse “Cité de la Musique” naar analogie met Parijs. Het Parijse Cité de la Musique gaf een nieuwe impuls aan de wijk La Villette, vroeger een buurt van slachthuizen. Toparchitect Christian de Portzamparc ontwierp er een centrum voor muziekinstellingen. Een dergelijke invulling zou volgens Debaets ook geschikt zijn voor het Amerikaans Theater. “Het kan zo een nieuwe cultuurstek worden voor Brussel, waar verschillende cultuurhuizen, onder impuls van de AB, samen projecten ontplooien. Bovendien zou deze plek er niet alleen voor de gevestigde waarden zijn, maar ook uitdrukkelijk plaats bieden aan jong en vernieuwend artistiek talent” aldus Debaets

Debaets vindt het ook vreemd dat stad Brussel bezwaren heeft bij een constructie waarbij de AB de zaal zou uitbaten terwijl de stad wel iets gelijkaardigs heeft voorzien voor de Botanique. Zo wordt het Koninklijk Circus, eigendom van stad Brussel, verhuurd aan de Botanique.

Het gemeenteraadslid interpelleert hier het College over tijdens de volgende zitting van de gemeenteraad. Ze wil onder meer dat er duidelijkheid wordt geboden over het renovatieproject en garanties rond de culturele bestemming van het gebouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here