De Ronde van Vlaanderen in de gevangenis van Gent

Gevangenis-GentDe Ronde van Vlaanderen in de gevangenis van Gent. De derde editie…

De aanleiding voor het organiseren van de Ronde van Vlaanderen in de gevangenis Gent was het 150-jarig bestaan van de gevangenis in 2012. Er werd toen gereden tegen gedetineerden uit de gevangenis Oudenaarde. De gedetineerden werden voorbereid op deze prestatie door trainer Yvan Moreel, zelf fervent wielertoerist. Peter van het project was Frank Hoste en er werd gereden voor het goede doel ‘de sociale kruidenier’ .

In 2013 sloten ook de gevangenissen van Brugge en Dendermonde aan bij dit initiatief. De gevangenis Gent koos opnieuw voor de sociale kruidenier als goed doel.

In 2014 gaat de derde editie door. Ondertussen is het fietsen binnen de gevangenis verworden tot een permanent gebeuren. Elke week kunnen 2 groepen gedetineerden fietsen op rollen. Ze noemen zich de Gentse Baktrappers. Voor het eerst nemen ook vrouwelijke gedetineerden deel. Uit de Baktrappers wordt een selectie gemaakt van … gedetineerden die de Ronde mogen rijden. Men kijkt hier vooral naar prestatie, inzet en conditie. De voorbereiding op de Ronde gebeurt door Stijn Van Hoornick. Peter is burgemeester Daniël Termont en meter Pascal Platel. Er wordt dit jaar gereden voor het goede doel, een Gentse organisatie ….

De morele steun van een bekende Vlaming is belangrijk en het steunen van een goed doel betekent dat ook gedetineerden tonen dat ze zich willen en kunnen inzetten voor de samenleving.

Het gehele project wordt gesponsord door familie en vrienden van de gedetineerden, door medegedetineerden, door personeelsleden van de gevangenis en door externe bedrijven die door de gedetineerden zelf worden aangeschreven om dit project te steunen. De sponsorgelden worden integraal doorgestort aan het goede doel .

“Cyclo, ergo sum” (Ik fiets, dus ik ben.)
De renners verleggen hun sportieve grenzen, maar behalen vooral een persoonlijke overwinning. Zij volgen maandenlang een trainingsschema, ontzeggen zich andere ontspanning, ondersteunen en motiveren elkaar voor een gemeenschappelijk doel, tonen verantwoordelijkheid en engagement en dragen op een positieve manier bij aan de maatschappij. Op de dag van de wedstrijd zijn zij geen gedetineerden meer maar renners die net als de vele andere buiten de muren de eindmeet willen halen.
Enkelen onder hen reden vorig jaar reeds mee en zijn er ook dit jaar klaar voor. “Ik wil aantonen dat ik na mijn overwinning vorig jaar, ik het ook dit jaar weer kan waarmaken.” “We willen de eer van de Gentse equipe verdedigen tegen de renners van Oudenaarde maar ook tegen die van Dendermonde en Brugge.”

Eén van de deelnemers trainde vorig jaar nog binnen de equipe van Oudenaarde maar kon wegens omstandigheden toen niet deelnemen. “Ik wil aan mezelf en anderen kunnen bewijzen, dat ik vorig jaar de eindmeet had kunnen halen.”
Elkeen heeft zijn persoonlijke motivatie. “Ik wil me eens positief bewijzen ten aanzien van mijn familie”. “Ik wil aan mezelf bewijzen dat ik zo’n sportieve uitdaging aan kan.”

Ook personeel fietst mee
Gelijktijdig met de gedetineerden rijden ook personeelsleden van de gevangenissen hun Ronde van Vlaanderen, maar dan op het parcours buiten de muren.

Gent doet dit voor de 4de keer.
De RVV cyclo wordt eveneens gereden op 04/04, vertrek en aankomst aan de Gevangenis te Oudenaarde. Afstanden: 85 of 135km. Ong. 50 collega’s van Oudenaarde, Brugge, Gent en Dendermonde rijden samen deze Ronde. Daarna is er een after pasta party.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here