Veilig naar de Ronde van Vlaanderen dankzij een globaal mobiliteitsplan

natourcriterium 2013DSC_3788Duurzaam en veilig naar de Ronde van Vlaanderen dankzij een globaal mobiliteitsplan. Op zondag 6 april 2014 vindt de 98ste Ronde van Vlaanderen plaats. Een hoogdag voor menig wielerliefhebber.

“Honderdduizenden wielerliefhebbers zakken dan af naar de Vlaamse Ardennen om de koers van op de eerste rij mee te beleven”, schetst organisator Wim Van Herreweghe van Flanders Classics. “Dat brengt niet alleen organisatorische uitdagingen met zich mee, maar zeker ook op het vlak van mobiliteit.”

Om ervoor te zorgen dat het verkeer in de streek niet strop komt te zitten is een mobiliteitsplan uitgewerkt. Hierbij wordt volop ingezet op het openbaar vervoer en de fiets. Organisator Flanders Classics legt samen met de Provincie Oost-Vlaanderen en De Lijn gratis pendelbussen in. De NMBS voorziet extra capaciteit op haar bestaande lijnen. De stad Oudenaarde bouwde een fietsroutenetwerk uit.

“We willen de Ronde vlot en veilig bereikbaar maken zodat iedereen zonder zorgen kan genieten van deze klassieker”, zegt gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor mobiliteit. “Door te focussen op het openbaar vervoer en de fiets als alternatief voor de auto, tonen we dat het bovendien ook duurzaam en betaalbaar kan!”

Autovrije zone en gratis pendelbussen
De zone Oudenaarde – Kluisbergen – Ronse wordt tussen 9 en 19.30 uur zoveel mogelijk autovrij gemaakt. Aan de rand komen er pendelparkings van waaruit pendelbussen de bezoekers naar de publiekzones brengen. Deze pendelbussen zijn gratis dankzij de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.

“Net als andere jaren legt De Lijn pendelbussen in vanuit Oudenaarde, Ronse en Ruien om toeschouwers vlot en veilig naar de beste plekken langs het parcours te brengen”, aldus Dirk Busschaert, directeur van De Lijn Oost-Vlaanderen. “Dat pendelaanbod is ten opzichte van de vorige jaren bovendien nog verder uitgebreid en verbeterd.”

De pendelbussen vanuit Ruien en Ronse zijn bijvoorbeeld samengevoegd tot één traject zodat koersliefhebbers gemakkelijk op verschillende punten langsheen het parcours naar de koers kunnen kijken zonder te moeten overstappen. Verder wordt een extra pendelbus ingelegd na de middag tussen Parking De Bruwaan en het centrum (halte Tacambaro) zodat late toekomers de aankomst nog van dichtbij kunnen meemaken. Tot slot rijden de bussen een half uur langer dan vorig jaar zodat iedereen nog langer kan nagenieten van de wedstrijd en randactiviteiten.

Om de doorstroming van de pendelbussen voldoende te garanderen, worden de routes vrij gehouden van autoverkeer. Zo geraken de wielerfans tijdig op hun bestemming.

Extra treinen
De NMBS zet extra rijtuigen in op de lijn 86 (Gent – Ronse) en de lijn 89 (Lokeren – Poperinge).

Fietsen
Fietsers kunnen vanuit Oudenaarde vier verschillende fietsroutes kiezen en halt houden op punten waar de renners meermaals passeren. Er komen fietsenstallingen op wandelafstand van de publiekzones. Meer info op www.derondeinoudenaarde.be .

Centraal aanspreekpunt
Het centrale aanspreekpunt voor alles wat met mobiliteit tijdens de Ronde te maken heeft: www.rondevanvlaanderen.be en algemeen infonummer: 0473 652 615.

Duurzaam en veilig naar evenementen

Deze aanpak van de mobiliteit tijdens De Ronde kadert in het provinciaal beleid rond duurzame mobiliteit in het kader van gebiedsgerichte werking.
De Provincie Oost-Vlaanderen neemt initiatieven die de bereikbaarheid en toegankelijkheid van evenementen op bovenlokaal niveau verbeteren.
Daarnaast bevordert ze ook het gebruik van collectief vervoer als een waardevol vervoersalternatief dat betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen.

Met dit initiatief wil de Provincie Oost-Vlaanderen benadrukken dé fiets en wielerprovincie te zijn.

Meer info op www.delijn.be, www.oost-vlaanderen.be/mobiliteit en www.rondevanvlaanderen.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here