Illegale cosmeticaproducten nog steeds op Belgische markt

beenBijna 60% van de in beslag genomen huid-blekende cosmeticaproducten testen positief op één of meerdere illegale bestanddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van het WIV-ISP en de VUB naar verboden bestanddelen in huid-blekende cosmetische producten.

HuidbleekmiddelenHuid-blekende producten worden gebruikt door personen met een lichte huidskleur om een egalere huidskleur te bekomen of ouderdomsvlekken te verminderen. Huid-blekende cosmetica worden ook vaak gebruikt door mensen van Afrikaanse en Aziatische origine om de intensiteit van de huid-tint te verminderen.

Legale en illegale huid-blekende cosmetica“Legale en illegale huid-blekende bestanddelen kunnen beter worden opgespoord dankzij een nieuwe methode voor de analyse van verdachte cosmetica”, legt dr. Eric Deconinck, expert dienst Geneesmiddelen bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) uit. “De nieuwe analysemethode is in staat om verschillende schadelijke stoffen in cosmetische producten zoals crèmes, lotions, gels, oliën en zepen te detecteren”, vervolgt dr. Deconinck.

Na analyse stelde men echter vast dat deze producten vaak illegale huidbleekmiddelen bevatten. Hierdoor zijn deze cosmetische producten niet alleen illegaal, maar vormen ze eveneens een gevaar voor de gezondheid van de gebruiker.

60% positiefOm de problematiek en het gevaar van namaakcosmetica te onderzoeken, werden 163 verdachte huid-blekende cosmetische producten in beslag genomen door de douane en de inspectiedienst van het FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Na analyse aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bleek dat twee op de drie van de geanalyseerde cosmetische producten, één of meerdere illegale huid-blekende bestanddelen bevatten. “De illegale bestanddelen kunnen ernstige nevenwerkingen* veroorzaken en vormen hierdoor een gevaar voor de consument”, citeert dr. Deconinck.

De strijd gaat verder “Het gevaar bestaat dat u illegale cosmetica aankoopt zonder dat u het zelf weet. De illegale bestanddelen worden echter niet vermeld op de verpakking. Wanneer u als consument huid-blekende producten wil aankopen, dan doet u dit best bij de apotheker of bij een erkend verdeler. Hier krijgt u de juiste medische begeleiding en bent u zeker over de samenstelling van het product”, maakt dr. Deconinck duidelijk. Om de verspreiding van illegale cosmetische producten tegen te gaan, zetten verschillende instanties de strijd verder**. De gezondheidsinstanties proberen de consument en de bevolking te informeren en bewust te maken van deze problematiek. Samen met de informatieverlening, is het de bedoeling de bevolking te sensibiliseren om op te letten bij de aankoop van deze cosmetica via niet-reguliere kanalen, zoals bijvoorbeeld het internet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here