Gents gezelschap Deezillusie brengt cyberpesten onder de aandacht

doodgepestGents gezelschap Deezillusie brengt cyberpesten onder de aandacht met theaterstuk voor jongeren

In maart gaat de nieuwste voorstelling van het Gentse gezelschap Deezillusie ‘Pesten 2.0’ in première in zaal tinnenpot in Gent. Het stuk is in eerste instantie bedoeld voor jongeren vanaf 15 jaar.

‘Pesten 2.0’ speelt in op het steeds groeiende probleem van cyberpesten.

We zien het verhaal van drie vriendinnen die al jaren een hechte clan vormen. Daar komt echter verandering in nadat een nieuwe mannelijke student – type Adonis – zijn intrede doet. Wat begint als een onschuldige wedstrijd om de gunsten van “de nieuwe”, ontaardt al gauw in een mentale oorlog waarbij de meest weerbare de winnaar wordt. List, achterklap, uitsluiting, chantage, valse beschuldigingen, pest-sms’en, pestgedrag en cyberpesten worden aangewend om het doel te bereiken.

Ondanks de zware thematiek zit er heel wat humor in de voorstelling.

“We speelden al enkele try-outs bij laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs en de reacties waren uitermate positief”, aldus Geert Willems, auteur van het stuk. Voor secundaire scholen stellen we een educatieve map ter beschikking, samengesteld door experts, waarmee leerkrachten aan de slag kunnen.”

Succesformule die aanslaat

De succesvolle productie ‘Doodgepest’, waarin een jongen gepest wordt en uiteindelijk bijna de stap zet tot zelfmoord, werkt met een duidelijk concept: “Aan de hand van een korte theaterproductie, willen we jongeren aanzetten om na te denken over maatschappelijke thema’s”, verduidelijken Paul Ooghe en Geert Willems, makers van Doodgepest, “en de formule slaat aan: de voorstelling werd intussen bekeken door meer dan 50.000 Vlaamse jongeren (tussen 12 en 15 jaar) en de bijhorende educatieve map gaf aanleiding tot heel wat acties in secundaire scholen. Omdat cyberpesten niet meer uit de media weg te branden is vonden wij het de hoogste tijd voor een vervolg.”

Pesten 2.0 richt zich vooral naar de leeftijd 15+ (tweede en derde graad secundair onderwijs), maar ook ouders/volwassenen zullen de problematiek vast herkennen. Een voorsmaakje vindt u via de videotrailer van Pesten 2.0.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 maart telkens om 20u gaat de nieuwe jongerenproductie: “Pesten 2.0” van Deezillusie in première in theater Tinnenpot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here