Stadsbestuur Gent opent rouwregister voor Gerard Mortier

operaDoor het overlijden van Gerard Mortier verliest de stad Gent opnieuw een cultuuricoon. Hij lag mee aan de basis van de fusie van de Antwerpse en Gentse Opera en bracht vernieuwing in de internationale operawereld.

Het college van burgemeester en schepenen wenst zijn familie veel sterkte en legt vanaf morgen een rouwregister aan in de Vlaamse Opera.

Schepen Annelies Storms: ‘Het is onwezenlijk om op een week tijd afscheid te moeten nemen van twee cultuuriconen. Mortier laat een grote erfenis achter in de internationale operawereld, zijn stem zal gemist worden in de sector.’

Gerard Mortier deed zijn eerste ervaring op als assistent van de directeur van het Festival van Vlaanderen, Jan Briers senior. Vanaf 1970 reorganiseerde hij de Vlaamse opera’s door de fusie tussen de Gentse en de Antwerpse Opera en werd hij intendant van het nieuwe instituut dat uit de fusie is voortgevloeid, de Vlaamse Opera Stichting (VLOS). Mortier bouwde een indrukwekkende internationale carrière uit en bracht een ongeziene vernieuwing, waardoor hij een nieuw operapubliek wist aan te trekken. In 2007 werd hij in de adelstand verheven met de titel van baron.

Het stadsbestuur legt uit eerbetoon een rouwregister aan voor het publiek.

Op maandag 10 maart om 15 uur zal het college van burgemeester en schepenen dit ondertekenen in het stadhuis. Daarna wordt het rouwregister overgebracht naar de Vlaamse Opera, Schouwburgstraat 3, 9000 Gent, waar het vanaf dinsdag 10 uur tot en met vrijdag elke dag van 10 tot 16 uur beschikbaar zal zijn voor steunbetuigingen. Daarna wordt het rouwregister nog enkele dagen overgebracht naar Antwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here