Operawereld verliest Gerard Mortier

operaOperawereld verliest Gerard Mortier. Met spijt heeft de Vlaamse Opera vernomen dat Gerard Mortier overleden is. In 1988 vormde Gerard Mortier de Vlaamse Opera zoals we die vandaag kennen. ‘Niet alleen voor de internationale operawereld, voor de hele kunstwereld is zijn afscheid een groot verlies. Een heel belangrijke stem die vocht voor het belang van kunst in onze huidige wereld is stil geworden,’ reageert intendant Aviel Cahn.

Tussen 1988 en 1989 was Gerard Mortier de eerste intendant van wat de Vlaamse Opera zou worden.

Met zijn eerste operaproductie Simon Boccanegra van Verdi met José van Dam in de hoofdrol drukte hij meteen zijn stempel op de toekomst van de Vlaamse Opera. Hoewel hij slechts één jaar de instelling op artistiek vlak leidde, is zijn erfenis voor het gezelschap tot op de dag van vandaag levend.

‘Wat Gerard Mortier heeft gedaan voor opera, niet enkel in België maar in de hele wereld, is van onschatbare waarde,’ reageert intendant Aviel Cahn. ‘Hij heeft opera als kunstvorm een nieuwe impuls en een nieuwe, dynamische toekomst gegeven. Hij toonde aan dat opera niet thuis hoort in een museum maar een relevante kunstvorm kan zijn voor vandaag. Bovendien heeft hij opera toegankelijk gemaakt bij een breed en groot publiek. Hij daagde alles en iedereen uit: niet enkel de kunstvorm opera maar ook de makers, het publiek en de politiek in binnen en buitenland om te blijven vernieuwen en dit zelfs in zijn laatste dagen. Hij is de artistieke vader van een hele generatie kunstenaars en denkers. Niet enkel voor de operawereld maar voor de hele kunstwereld is zijn afscheid een groot verlies.’

De Vlaamse Opera zal vanavond de voorstelling van Otello van Rossini en ook de eerstvolgende première in de Vlaamse Opera Gent, waar Gerard Mortier in zijn jeugd de liefde voor opera te pakken kreeg, aan hem opdragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here