Oostenrijker Dallago is de te kloppen man in Moskou

redbullOostenrijker Dallago is de te kloppen man in Moskou. Marco Dallago gaat op 8 maart in de 2014 Ice Cross Downhill WK-race in Moskou voluit voor zijn derde overwinning op rij. De Oostenrijkse topper won reeds de eerste twee Red Bull Crashed Ice-wedstrijden van het seizoen en is ook nu weer de grote favoriet, al voelt hij bij de start van deze bitter koude editie in Rusland wel de hete adem van Scott Croxall (Canada) en Fabian Mels (Duitsland) in zijn nek.

De pijlsnelle Oostenrijker Marco Dallago bleek onklopbaar in Helsinki en Saint Paul, maar alles wijst erop dat er op 8 maart in het ijskoude Moskou tijdens de derde manche van het seizoen meer dan één Ice Cross Downhill-wereldtopper zal klaarstaan om hem het vuur aan de schenen te leggen. Dankzij zijn pijlsnelle startsnelheid, het gemak waarmee hij in de meest halsbrekende situaties op de been blijft en zijn opmerkelijke veelzijdigheid die hem zowel op een korte fast track zoals Helsinki als in een langere, aartsmoeilijke race als Saint Paul de overwinning opleverde, leidt Dallago halfweg de competitie met een perfecte tussenscore van 2000 punten. Al beseft de 23-jarige zakenman uit Graz maar al te goed dat zijn leiderspositie na twee races geen garantie op eindsucces betekent. De Canadees Kyle Croxall startte immers zowel in 2012 als 2013 eveneens het seizoen met dubbele winst, maar slaagde er enkel in 2012 in om – nipt – de eindoverwinning veilig te stellen en moest vorig jaar vrede nemen met een tweede plaats.

“Onvoorstelbaar om halfweg de competitie de stand aan te voeren”, aldus Dallago, die in Moskou zowel op het vlak van uithouding als talent het onderste uit de kan zal moeten halen op een parcours dat nog langer en steiler is: 455 meter van start tot finish, met een vertical drop van liefst 50 meter en op het einde een energieverslindende eindspurt met diverse lastige extra uitdagingen, zoals een slingshot turn, een mini spine, een grote sprong van een brug en zelfs een paar trapbeklimmingen. “Ik ben er klaar voor”, zegt de voorlopige leider, “temeer daar ik in Saint Paul af te rekenen kreeg met een totaal ander parcours dan in Helsinki. Ik weet nu dat ik kan presteren op uiteenlopende racetracks en dat geeft toch vertrouwen.”

Dallago, die in de voorbereiding op het seizoen keihard trainde, moest op het einde van het 430 meer lange parcours van Saint Paul alles uit de conditiekast halen om in een zinderende eindspurt de Amerikaan Cameron Naasz, die de ganse race aan kop had gelegen maar kort voor de finish duidelijk last kreeg van vermoeidheid, alsnog de loef af te steken. Uitdager Scott Croxall haalde op maar liefst van acht van zijn tien laatste races de finale, maar slaagde er evenwel nog steeds niet in om een race te winnen en is met een score van 1300 punten Dallago’s eerste achtervolger in de stand op 700 punten. De Duitser Mels volgt als derde met 1160 punten, terwijl Naasz als nummer vier met 960 punten de Fransman Pacome Schmitt (920 punten) voorafgaat.

De Zwitserse titelverdediger Derek Wedge begon het seizoen in mineur en vinden we pas terug op de 42e plaats, terwijl de kampioen van 2012, Kyle Croxall, voorlopig slechts tiende is. Met Naasz, Reed Whiting en Andrew Bergeson (die het in Saint Paul tot in de finale schopte) prijken er overigens maar liefst drie Amerikaanse atleten bij de eerste acht – het beste resultaat voor de Verenigde Staten tot nog toe. De beste Rus is voorlopig Khariton Vlasov en het spreekt voor zich dat die er net als zijn landgenoot Andrey Lavrov alles zal aan doen om het thuispubliek in Moskou reden tot juichen te geven.

Red Bull Crashed Ice kalender 2014:

1 februari – Helsinki, Finland
22 februari – Saint Paul (MN), VS
9 maart – Moskou, Rusland
22 maart – Quebec, (QC), Canada

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here