Wat denken de Belgen over hun land, hun eigen situatie en de EU

europavlagEurobarometer: Wat denken de Belgen over hun land, hun eigen situatie en de EU?

De meest recente Eurobarometer cijfers voor België (najaar 2013) tonen aan dat er een stijgend optimisme is bij de Belgische bevolking. De meeste ondervraagden beoordelen hun professionele situatie en de financiële toestand van hun gezin positiever dan tijdens het najaar 2012. Werkloosheid blijft het belangrijkste probleem waarmee hun land te kampen heeft, gevolgd door de economische situatie en de schuldencrisis. 83% van de Belgen dat de maatregelen om het begrotingstekort en de staatsschuld te beperken, niet uitgesteld mogen worden.

De Belgen hebben een vrij positief beeld van de Europese Unie en zijn optimistischer wat de toekomst ervan betreft. 64% onder hen verklaart dat ze optimistisch zijn over de toekomst van de Europese Unie (EU28: 51%). Bovendien oordeelt 62% van de Belgen dat de Europese Unie op lange termijn sterker zal staan, terwijl slechts 54% van de Europese burgers deze mening deelt. De ondervraagde Belgen zijn globaal gezien positiever dan hun Europese medeburgers uit de andere landen wat het beeld van de EU en de toekomst ervan betreft.

70% van de ondervraagde Belgen verklaart zich Europese burgers te voelen (EU28: 59%). De Belgen onderscheiden zich van hun Europese medeburgers door een groter samenhorigheidsgevoel met de Europese Unie en door een positievere beoordeling van hun rol binnen de EU.

De Eurobarometer werd in 1973 in het leven geroepen. Voor elke editie worden per land gemiddeld 1000 face-to-face interviews afgenomen. De resultaten worden twee maal per jaar gepubliceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here