4de Pink Panther Award uitgereikt aan verpleegkundigen en de borstklinieken

Pink Panther Award

Op donderdag 27 februari werd de 4de Pink Panther Award uitgereikt. Met deze prijs wenst Think-Pink, de nationale borstkankercampagne, een persoon of organisatie in de bloemetjes te zetten die op een bijzondere wijze heeft bijgedragen aan de strijd tegen borstkanker in België. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan Kristel De Coster, verpleegkundige bij de borstkliniek van de Ziekenhuizen Iris Zuid. De uitreiking gebeurde door Federaal Minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx.

De rol van de verpleegkundigen en de borstklinieken
Kristel De Coster werd verkozen als vertegenwoordigster voor al haar collega’s in België. Dankzij hun dagelijks werk, is de strijd tegen borstkanker veel meer gekaderd, met veel meer aandacht voor psychologische begeleiding, sociale ondersteuning en nazorg. Hierdoor is de levenskwaliteit en het welzijn van heel wat borstkankerpatiënten aanzienlijk verbeterd. Door hen symbolisch de Pink Panther Award te overhandigen wil Think-Pink het belang onderlijnen van het mooie werk die de borstklinieken dagdagelijks leveren.

think pink

De laureaat, Kristel De Coster
Kristel De Coster studeerde af als verpleegkundige in 2002 en deed aanvankelijk heel wat ervaring op bij verschillende diensten binen het Ziekenhuis van Elsene. In de loop van de jaren ontwikkelde ze een bijzondere interesse in oncologie. In 2007 kreeg ze het aanbod om de functie van coördinator van de borstkliniek te vervullen. Om deze functie nog beter te kunnen invullen heeft ze zich gedurende een jaar gespecialiseerd in oncologie. Dankzij haar functie kan ze patiënten begeleiden gedurende de ganse periode van hun behandeling. Deze persoonlijke contacten zijn volgens haar van bijzonder belang voor een goede behandeling. Ze is als het ware de verbindingspersoon tussen patiënten en alle medische personeel die tussenkomen gedurende de behandeling. Een goede communicatie en teamgeest zijn volgens Kristel dan ook absoluut noodzakelijk binnen de borstkliniek.

« Coördinatie en samenwerking zijn essentieel om optimaal te kunnen functioneren tijdens elke etappe van de behandelingsketen. Je moet je ook kunnen aanpassen, evolueren en alles steeds in vraag stellen omdat elke patiënt anders is. Ook elke behandeling is verschillend. Het is deze complexiteit van menselijke relaties die zorgen voor de rijkdom van mijn job » aldus Kristel De Coster.

De prijs
De laureaat ontvangt dit jaar een dubbele prijs. Met haar team van de borstkliniek mag ze samen genieten van een tapasavond. Think-Pink heeft zich daarnaast ook geëngageerd om 50% te financieren in het renovatieproject van de borstkliniek op de site Etterbeek-Elsene, en dit in samenwerking met de Nationale Kunstenschool La Cambre (afdeling tekenen en schilderen). Onder impuls van de medische staf en het personeel zullen een tiental studenten van La Cambre de uitdaging aangaan om kunst onder te brengen in het ziekenhuis, maar meteen ook de ruimtes zachter en ontvankelijker in te richten. De realisatie is voorzien tijdens de komende maanden en zou afgewerkt zijn tegen de zomer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here