Kinderen krijgen de naam van vader en moeder

kinderwagenCD&V wil rechtszekerheid in naamgeving

De CD&V-Kamerfractie zal zich onthouden bij de stemming over het ontwerp van minister Turtelboom over de naamgeving van de kinderen. CD&V wil rechtszekerheid in de naamgeving en kan zich niet vinden in de extreme keuzevrijheid die nu mogelijk wordt.

Reeds vele jaren wordt een debat gevoerd over de hervorming van het naamrecht. Het is volgens de CD&V- fractie dan ook belangrijk niet lichtzinnig in te grijpen in dit systeem, maar een weloverwogen keuze te maken en de gevolgen van een wijziging in de wetgeving goed in te schatten.

Sonja Becq: “Daarom staat rechtszekerheid, uniformiteit en een zo groot mogelijke eenvoud centraal in het voorstel dat CD&V verdedigt: ofwel de naam van de vader (behouden wat goed is) ofwel de dubbele naam van de vader en de moeder in die volgorde (erkenning van de moeder). Bij niet-keuze of conflict wordt de dubbele naamgeving vader-moeder de regel.”

Dit voorstel komt ook tegemoet aan Europese vonnissen. Europa vraagt geen extreme keuzevrijheid maar wel dat de naam van de moeder vernoemd wordt in de naam van haar kinderen.

Het ontwerp van de minister voorziet echter in de extreme keuzevrijheid van naam van vader of moeder, of vader-moeder of moeder-vader. In de 2de generatie zou dat betekenen dat er tenminste 10 keuzemogelijkheden zijn.

Raf Terwingen: “Dit gaat voor ons te ver. Het zal grote verwarring brengen in de afstamming en zal een enorme complexiteit met zich meebrengen.“

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here