Nieuwe ondergrondse fuifzaal aan het Rabot afgekeurd door de brandweer

fuifNieuwe ondergrondse fuifzaal aan het Rabot Gent afgekeurd door de brandweer

Het “JOC Minus One” naast het gerechtshof werd gebouwd door de Stad Gent en is amper zes jaar open. De bouw van het complex, een paradepaardje van het project “bruggen naar Rabot”, kostte meer dan vier miljoen euro. Recent heeft de brandweer in een even duidelijk als vernietigend rapport het gebouw onveilig verklaard. De capaciteit van de grote polyvalente zaal (berekend voor enkele honderden mensen) wordt nu beperkt; tot de zaal brandveilig is.

Tijdens de gemeenteraad interpelleert N-VA-gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem over deze zaak. Na de weinig verhelderende uitleg van de schepen tijdens de commissievergadering van vorige week vroeg ze het brandweerverslag op.

Dit brandweerrapport geeft een waslijst aan inbreuken en tekortkomingen inzake beveiliging tegen brand en paniek. Een deel van de opmerkingen hebben weliswaar van doen met nieuwe strengere regels, maar er zijn ook aanmerkingen over structurele gebreken en slecht beheer.

Zo blijken de evacuatiewegen volgestouwd, en zitten er vergrendelingsystemen op de nooduitgangen. De werking van de alarminstallaties zoals rookafvoerluiken en noodverlichting kon niet gecontroleerd worden. Heel wat attesten zijn vervallen of ontbreken, waaronder zelfs attesten die al bij de oplevering van het gebouw in orde hadden moeten zijn.

De N-VA-fractie roept het stadsbestuur op om onmiddellijk alle maatregelen te nemen die nodig zijn om het JOC Minus One volledig in orde te brengen met de opmerkingen van de brandweer.

Dat in een zo goed als nieuw gebouw, eigendom van de Stad Gent, dergelijke gevaarlijke situatie is kunnen ontstaan is onbegrijpelijk. Daarom vraagt de N-VA-fractie aan het college van burgemeester en schepenen grondig uit te zoeken hoe het zover is kunnen komen. Hieruit moeten de nodige lessen getrokken: dit is uiteraard niet voor herhaling vatbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here