Fiscale discriminatie van alleenstaanden moet worden aangepakt

ringenJong VLD wil dat fiscale discriminatie alleenstaanden wordt aangepakt

Een dag na Valentijn pleit Jong VLD ervoor om de fiscale discriminatie van alleenstaanden aan te pakken. “Of je nu samen bent of niet, dat mag niet bepalen of je meer belastingen moet betalen.” stelde voorzitter van Jong VLD Bert Schelfhout vandaag in een opiniebijdrage. Jong VLD hekelt een aantal regels in onze fiscale wetgeving die verschillen naargelang de wijze waarop iemand samen ‘leeft’. “Fiscale discriminatie van tal van gezinsvormen werden afgelopen decennia aangepakt. De alleenstaande heeft nog een weg te gaan.”

OESO-studies tonen die ongelijke verdeling. Belastingen op inkomen zijn aanzienlijk hoger voor alleenstaanden met een gemiddeld of hoog inkomen dan voor getrouwde gezinnen met of zonder kinderen. Onze fiscale wetgeving verschilt naargelang de wijze waarop we ‘samen’ leven. Deze zijn vaker wel dan niet in het voordeel van mensen die in de echt samen zijn. Door het huwelijksquotiënt kan een deel van je inkomen fictief worden overgeheveld naar je partner. Dit levert bij heel wat gezinnen een voordeel van € 3.000 op. Fiscale voordelen bij een woonlening of de aftrek van levensverzekeringen kunnen dan weer handig verdeeld worden tussen partners.

De discriminatie stopt niet bij de belasting op je inkomen. Wie iets nalaat uit een erfenis of schenking kan dat maar beter binnen de gezinskring doen. Zet je in je testament een vriend dan vloeit meer dan de helft naar vader staat. Van je huwelijk terug naar het vrije bestaan is evenmin pijnloos. Dankzij de Vlaamse Regering betaal je sinds vorige zomer 2,5% miserietaks op je te verdelen woning. Helemaal absurd zijn de premies die veel gemeenten geven voor het aanmoedigen van huwelijksparen. Alsof het huwelijk de enige finale samenlevingsvorm is waartoe je als vrijgezel het best zo snel mogelijk naartoe wordt geleid.

“Je fiscaal geluk blijkt recht evenredig met je relatiestatus en de grootte van je kroost. Het beeld van ‘de alleenstaande’ is zo verankerd in onze maatschappij dat deze vorm van discriminatie amper tot discussie leidt. Iedere single kent wel die periodieke uitingen van bezorgdheid vanwege familie en vrienden, waarbij gepeild wordt naar je welzijn indien er enkele maanden geen wederhelft te bespeuren valt. Die houding wordt hardnekkig in onze belastingbrief doorgetrokken. All people are equal, but together some are more equal than the other…” besluit voorzitter Bert Schelfhout.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here