Instroom in beroep dierenarts beperken

dierenVlaamse Dierenartsenvereniging: “Instroom in beroep dierenarts beperken”

“Een op drie jonge dierenartsen geeft er na 5 jaar de brui aan. Al die jonge mensen voor niets opleiden kost de gemeenschap handen vol geld. Bovendien geraken jaarlijks zo vele jonge mensen gedesillusioneerd, wat uiteindelijk leidt tot een breder maatschappelijk probleem”, reageert de Vlaamse Dierenartsenvereniging (VDV) op de berichtgeving vandaag. Volgens de vereniging studeren jaarlijks zodanig veel jonge dierenartsen af dat het voor velen onder hen onmogelijk wordt om het beroep nog uit te oefenen. Niet alleen is er de instroom van binnenlandse studenten, maar ook vanuit het buitenland. VDV verwijst naar Nederland, waar een soort van loterijsysteem bestaat voor wie aan de studies wil beginnen.

Vele geweerde Nederlandse studenten komen dan naar België om te studeren. Vaak blijven ze hangen, wat de instroom in het beroep nog doet toenemen. De verzadiging van de arbeidsmarkt brengt volgens VDV de kwaliteit van de dienstverlening in het gedrang. “Jonge collega’s krijgen onvoldoende praktische ervaring in de vingers om zich volledig professioneel te ontplooien”, aldus VDV.

De vereniging pleit voor een beperking van de instroom tot het beroep. Niet volgens het Nederlandse model, want dat gaat volgens VDV te ver. De organisatie denkt bijvoorbeeld aan een (richtinggevend) ingangsexamen. “In elk geval moeten overheden, universiteiten en beroepsorganisaties de koppen bij elkaar steken om tot een aanvaardbare en haalbare oplossing te komen”, besluit VDV. De organisatie benadrukt ten slotte dat de instroom tot het beroep in geen geval ten koste mag gaan van de democratisering van het onderwijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here