Nieuw thema in historische Krakelingenstoet: 1914 in Geraardsbergen

oorlogBijna is het zover, op 23 februari viert Geraardsbergen traditioneel Krakelingenfeest en Tonnekensbrand. Dit jaar staat de stoet in teken van het dagelijkse leven in de beginjaren van de 1ste wereldoorlog.

Elk jaar wordt de Krakelingenstoet grondig vernieuwd. Naast een traditioneel gedeelte met verwijzingen naar de belangrijkste gebeurtenissen behandelt een vernieuwd gedeelte telkens een bijzonder aspect uit de geschiedenis van Geraardsbergen. Dit jaar keren we 100 jaar in de tijd terug, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Het vernieuwde segment van de stoet focust niet op de gevechten aan het front of andere oorlogssituaties, maar op het leven in Geraardsbergen kort vóór en na het uitbreken van deze verschrikkelijke periode.

Vóór die fatale 4 augustus ging het leven in de Oudenbergstad zijn gewone gang: er werd gewerkt en gefeest zoals anders. Al was er ook wel sprake van een zekere ongerustheid: in café’s besprak men opgewonden de alarmerende krantenberichten. Toch vonden amper 5 dagen vóór het uitbreken van de oorlog nog de traditionele plechtige proclamaties plaats in de verschillende scholen van Geraardsbergen. De zomervakantie begon in die tijd trouwens pas eind juli, en duurde tot het begin van de herfst.

De oorlog zelf voelde de Geraardsbergenaar aan alledaagse dingen, zoals een verbod op lectuur van Franse kranten of – erger nog – de voedselschaarste. Gelukkig waren er helpende handen, zoals de pas (in 1913) opgerichte afdeling van het Rode Kruis en het Steuncomité, dat met de organisatie van toneelvoorstellingen geld inzamelde om de bedeling van soep of melk te financieren.

De stoet belicht daarom dit jaar de geschiedenis en de rol van het Rode Kruis in Geraardsbergen in 1914. De deelnemers die deze scène uitbeelden, zijn vrijwilligers van de lokale afdeling.

Meer info over Krakelingen en Tonnekensbrand:
Toeristisch infokantoor De Permanensje, Markt Geraardsbergen
054 43 72 93 of cultuur@geraardsbergen.be
www.geraardsbergen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here