Jong talent gezocht voor controversiële film

nymJong talent gezocht voor controversiële film.

De voorbereidingen voor de verfilming van ‘Wij’ zijn gestart. De rauwe, nietsontziende roman van de Vlaamse auteur Elvis Peeters wordt verfilmd door de Nederlandse filmproducent Habbekrats in regie van René Eller. De opnames starten deze zomer in de grensstreek Vlaanderen/Nederland. Een cruciale stap bij de ontwikkeling van de film is de casting, het Gentse bureau Casting Studio (Nymphomaniac, Ex-Drummer) werd hiervoor onder de arm genomen.

BOEK
Het controversiële boek van Elvis Peeters gaat over een groep puberende jongens en meisjes rond de 17 jaar die hun grenzen opzoeken. Bij zichzelf, hun vriendengroep en in de maatschappij. Ze spelen met emoties, ervaringen, normen en waarden. Het verhaal begint tijdens een lome zomer met onschuldige en bijna idyllische seksuele spelletjes. Maar het eindigt echter met keiharde exploitatie van hun seksualiteit, misdadig kattenkwaad en loverboy-praktijken. Ze spelen, manipuleren, prostituren om te zien hoe machtig hun lichaam is. Tot ook dat gaat vervelen.

FILM
De film zal opgenomen worden in augustus en september. De precieze locatie daarvoor is nog niet bekend. Wel is er al geweten dat die zich zal bevinden aan de grensstreek Nederland-België, meer bepaald in het Gentse of het Waaslandse. Voor de Nederlandse regisseur is deze streek een interessante wereld. Je ziet er namelijk ook die verandering, van het verzorgde Nederland, naar een sfeer die chaotischer en rauwer is. De gaten in de weg. De troosteloosheid.

REGISSEUR
Voor de regisseur Renée Eller zelf is dit zijn filmdebuut. De Amsterdammer is een gevierde reclameregisseur. Het is zijn bedoeling een grensoverschrijdende film te maken. Het zal dus zeker geen kinderfilm zijn, maar een film met een eigentijdse ‘look en feel’. Volgens de regisseur weerspiegelt ‘Wij’ de tijdsgeest, of we dat nu willen of niet. Hij wil met deze film de maatschappij een spiegel voorhouden. In plaats van het zoeken naar verklaringen hoopt hij een discussie te kunnen aanwakkeren die volgens hem meer bijdraagt dan het trekken van ééndimensionale conclusies.

PRODUCENT
Producent Julius Ponten over het project: “BIJ WIJ EINDIG IK” is een eigentijds project. “Het intrigeert, laat je met vragen achter en zeker niet koud. Mensen zullen het ons misschien niet helemaal in dank afnemen, maar dat risico nemen we graag voor lief. Met “Wij” willen we een blik geven in een wereld van tieners die opgroeien in de wereld anno 2014, waar de hoeveelheid informatie toeneemt, de morele kaders afnemen en waarbij de verantwoordelijke voorbeeldfiguren en instituten zich kunnen gedragen als losgeslagen gekken. De film kan je dan ook niet anders beschrijven als een ‘extreme rollercoaster’. Sommige mensen zullen ontroerd worden, anderen zullen ervan moet kotsen. Dat is nu éénmaal de aard van het beestje.”

CASTING
De casting is in handen van casting director Kris De Meester (http://www.imdb.com/name/nm2146620/), bekend voor zijn castingwerk aan films zoals ‘Nymphoniac’ en ‘Ex-Drummer’. Het type film draait dus ook om de kracht, diversiteit en overtuiging van uitgesproken en extreme rollen. Er wordt dan ook gezocht naar meerderjarige jongeren tussen 18 en 23 jaar met een jeugdige maar karaktervolle uitstraling. Voor enkele rollen (zonder expliciete scènes) staan we ook open voor jongeren vanaf 16 jaar. Gezichten die al boekdelen spreken, zonder dat ze een woord gezegd hebben. Mistroostig. Emotioneel. Gepassioneerd. Brutaal. De film gaat dan ook over jongeren die het allemaal nog niet goed weten. Ook die twijfel en zoektocht moet leesbaar zijn op hun gezichten.
Een eerste casting gaat door op dinsdag 11 maart en woensdag 12 maart 2014 te Gent.
Jonge acteurs al dan niet met ervaring die geen schrik hebben voor expliciete scènes kunnen zich aanmelden d.m.v. hun gegevens (leeftijd, contactinformatie, ervaring, opleiding), foto’s (minimum 2 close ups, 1 totaal) en een video-opname (bv. via webcam waarin je toelicht waarom je wil meewerken) te mailen naar casting@castingstudio.com.

ROLLEN

Simon is de schuchtere, intellectuele dromer van de groep. Hij zit het liefst met zijn hoofd in de boeken. Hij is een denker, schrijver in spe en twijfelt vaak over dingen.
Het is een goede jongen en zijn verliefdheid op Femke, het mooiste meisje van het dorp zuigt hem de groep binnen maar hoort er nooit echt bij.
Hij aanschouwt de groep dan ook als een analyticus, meer dan dat hij er een onderdeel van is. In zijn hoofd is de sfeer broeierig, romantisch en door zijn verliefdheid op Femke
gaat hij vol mee in het kattenkwaad en de experimenten van de groep. Simon is iemand die liever geen dingen onderneemt zonder dat hij ze goed heeft doordacht.
Voor hem gaan de stappen die de groep maakt dan ook al snel veel te ver.

Ruth is de bonkige, onzekere maar standvastige ‘no nonsense’ dame. Ze heeft een afschuw aan de burgerlijkheid van iedereen uit haar omgeving en dat zie je en voel je ook.
Ruth is verliefd op Simon maar die heeft alleen oog voor Femke. Om stoer te zijn is Ruth de eerste van de groep die het met een vreemde man doet.
Daardoor ziet ze de mogelijkheden van de groep om Simon meer aan haar te binden maar slaat daar soms in door. Ze wil stoerder zijn dan de rest en gaat daarom vaak voorop in de streken van de groep. Ze verliest zichzelf daarbij daarentegen totaal. Wanneer ze dit doorkrijgt trekt ze zich terug op haar kamer en laat ze steeds vaker niets van haar horen.

Liesl is de denker en is het meest bewuste en brutale meisje van de groep. Ze is vindingrijk en zit vol met ideeën. Ze heeft een grote mond die haar vaak in problemen brengt, maar waardoor ze wel verder komt. Haar brutaliteit zal van het scherm spatten. Ze is mooi en een cynicus, met een artistiek trekje. Een vrouw zoals iedere jonge vrouw zou willen zijn; mooi, elegant, parmant, maar ook brutaal en eigenwijs.
Egoïstisch als ze is, doet ze precies waar ze zelf zin in heeft. Zonder scrupules, zonder er teveel over na te denken. Continu op zoek naar nieuwe kicks en nieuwe emoties.
Zich bewust van de kracht van haar jonge lichaam ontdekt ze de mogelijkheden van het manipuleren van de wereld. Hierdoor komt ze verder en verder. De groep verveelt Liesl al snel en vindt ze haast kinderachtig. Haar wereld is dan ook groter dan die van de rest. Zelfs Thomas kan haar niet meer interesseren. Ze kijkt verder, en heeft grotere plannen. Ook zij kiest ervoor om aan het einde van haar hoofdstuk emotioneel afstand te nemen van de groep.

Thomas is een competitieve regelaar en heeft bravoure bij alles wat hij doet. Als zakenman in spe wil hij verder komen dan zijn vader. Het leven ziet hij als een spelletje waarvan je de regels moet leren. Hij is enorm charismatisch en met zichzelf ingenomen. Stoer, berekend, bikkelhard en een crimineel in een notendop. Maar ook innemend door zijn enorme charisma. Een persoon ‘You love to hate’.
Zelf is hij niet de meest creatieve van het stel. Bijna nooit bedenkt hijzelf iets, maar hij is wel altijd diegene die bepaalt wat ze gaan doen. En hij ziet de kans dit financieel uit te buiten. Overal ziet hij een handeltje in en niets gaat hem te ver. Zelfs als er doden vallen verliest hij de controle niet en trekt hij zijn eigen plan.
Als de groep langzaam uit elkaar valt, kiest hij ervoor om nieuwe slachtoffers te zoeken. Krampachtig probeert hij echter ook, koste wat kost, de groep bij elkaar te houden. Voor hem geen andere weg dan de reeds ingeslagen weg. Hij is rancuneus en voor de duivel niet bang.

Femke is het mooiste meisje van het dorp. Iedere man herkent zijn eerste jeugdliefde in Femke, iedere vrouw zou Femke willen zijn. Ze weet mannen dan ook om haar vingers te winden. Ze wil later misschien model worden, maar heeft nog niet echt veel over haar toekomst nagedacht. Ze is positief, vrolijk en open. Maar wellicht ook een beetje naïef. Ze ziet in Simon haar maatje en in Thomas haar grote held.

Karl is de stoere jongen van de groep. Hij heeft als enige een brommer en sleutelt daar dag en nacht aan. Hij is bonkig, technisch en praktisch. Met zijn gulle blik is hij bereidwillig om iedereen te helpen die hem om hulp vraagt. Als enthousiaste supporter van de plannetjes van de groep, doet hij alles wat Thomas hem opdraagt.

Loesje komt pas later in de groep. Samen met Sarah zijn ze niet echt onderdeel van de groep en dat zullen ze ook nooit worden. Respectloos worden ze door de rest grof geëxploiteerd. Loesje is verliefd op Thomas, die haar zonder berouw als loverboy misbruikt. Loesje is trouw, impulsief en onzeker. Haar goedgelovigheid maakt haar voor Thomas een gewillig slachtoffer.

Sarah oogt doordacht en vals, maar delft meestal zelf het onderspit. Ook zij wordt door de loverboy Thomas misbruikt. Ze is een opportunist en denkt van de groep beter te worden. Ze vertoont kuddegedrag en valt voor mannen met geld, panache en macht. Ze is een meisje met weinig stijl en klasse, maar heeft wel pit en doorzettingsvermogen. Ook in het kiezen van de foute vrienden.

Ena staat onbevangen in het leven. Ze is naïef, wulps maar ook praktisch en brutaal. Ze heeft weinig frustraties en maakt snel vrienden. Haar luie inslag zorgt ervoor dat ze bijna altijd te laat is.
Maar de groep vergeeft het haar vanwege haar prettige persoonlijkheid.

Jens is een computernerd. Het is Jens die als eerste voorstelt om een porno website te maken. Hij is de boekhouder en rekenmeester van het stel en houdt alle statistieken en financiën bij. In deze is hij de rechterhand van Thomas. De groep geeft hem de mogelijkheid om meer met meisjes in aanraking te komen. Jens is een gewoontedier die langzaam op gang komt.

Meer info Kris De Meester – kris@castingstudio.com
C A S T I N G S T U D I O . C O M
Phone +32 (0)9 232 50 00
Fax +32 (0)9 230 75 57

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here