2 op de 3 van de werkende mensen ervaart stress op het werk

stress op het werkGisteren meldde Securex dat 64 % van de werkende mensen stress ervaart op het werk. De Belgische Federatie van Psychologen is niet verbaasd. “Onze arbeidspsychologen zien dit dagdagelijks toenemen, we pleiten dan ook dat er meer van hen gebruik gemaakt wordt op de werkvloer,” zegt Karel De Witte, voorzitter.

2 op de 3 van de werkende mensen ervaart stress op het werk. Het blijkt één van de belangrijkste oorzaken te zijn van ziekteverzuim en is daarmee een belangrijke kost voor onze ziekteverzekering. Toch liggen niet altijd factoren verbonden aan de werksituatie aan de basis van dit probleem. “Stress van werknemers kan ook te wijten zijn aan een combinatie van o.a. problemen in de thuissituatie, combineren van verschillende jobs, perfectionistisch ingesteld zijn. Stress kan dus door veel meer veroorzaakt worden dan enkel de werksituatie. Maar het zijn wel vaak de werkgevers en de collega’s die ervoor opdraaien,” legt Karel De Witte, voorzitter van de Belgische Federatie van Psychologen uit.

Nochtans zouden we meer kunnen doen om dit probleem op te vangen. “We zouden meer gebruik moeten maken van arbeidspsychologen op de werkvloer, die vlot toegankelijk zijn voor werknemers die te kampen hebben met stress,” stelt De Witte: “Arbeidspsychologen zijn specifiek opgeleid om de problematiek van stress breed te bekijken en gericht met de werknemers aan de slag te gaan om ziekteverzuim te vermijden. Dit zou een belangrijk instrument kunnen zijn in de strijd tegen burn – out.”

Onlangs is Federaal minister van Werk, Monica De Coninck gestart met een werkgroep om de thematiek van stress en burn – out aan te pakken. Karel De Witte pleit alvast voor het meer inschakelen van arbeidspsychologen in de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming (EDPB) en de Human Resources afdelingen van de bedrijven. Onlangs nog keurde het parlement een wetsontwerp goed waardoor er meer aandacht moet komen voor de preventie van psychosociale risico’s op het werk.

VOCAP, Vereniging van Organisatie, Consumenten – en Arbeidspsychologie maakt deel uit van de Belgische Federatie van Psychologen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here