N-VA vraagt erkenning slachtoffers van misbruik in jeugdinstellingen

kindertelefoonN-VA vraagt erkenning slachtoffers van misbruik in jeugd -en onderwijsinstellingen

“Geef slachtoffers van misbruik in jeugd- en onderwijsinstellingen de erkenning die ze vragen.” Dat zei Vlaams volksvertegenwoordigers Lies Jans tijdens de gedachtewisseling met Peter Adriaenssens in de commissie welzijn rond historisch geweld en misbruik.

Eind vorig jaar stelden Peter Adriaenssens en Ingrid Delameillieure twee rapporten voor met beleidsaanbevelingen voor de aanpak van misbruik. Beide rapporten kwamen er naar aanleiding van het stijgend aantal meldingen bij het meldpunt 1712. Vooral over seksueel grensoverschrijdend gedrag in therapeutische relaties en misbruik in jeugd- en onderwijsinstellingen in het verleden kwamen er opvallend veel meldingen binnen.

Daarover hield de commissie welzijn nu een hoorzitting: “Uit de twee rapporten blijkt vooral dat de slachtoffers hun verhaal ergens kwijt willen. Bovendien willen zij erkenning en vragen ze dat er iets met hun verhalen gedaan wordt. Ze zijn immers verbolgen over het feit dat dit in het verleden niet gebeurde en willen voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt”, leggen Lies Jans en Helga Stevens uit.

“Geef de slachtoffers de erkenning die ze vragen. Verder moeten alle aanbevelingen uit het rapport nauwgezet worden uitgevoerd. Het onderzoek naar misbruik moet gevolg krijgen. Er moet iets met de vele meldingen gedaan worden. Daarom vraagt de N-VA een officiële erkenning en een verontschuldiging naar de slachtoffers toe.”, zegt Lies Jans.

Helga Stevens benadrukt dat er ook aandacht moet zijn voor personen met een beperking: ”Ook zij moeten op een eenvoudige manier hun problemen kunnen melden. Dat is nu nog niet het geval. Het meldpunt 1712 is bijvoorbeeld niet bereikbaar voor o.a. doven en slechthorenden. Ik vraag laagdrempelige initiatieven om die bereikbaarheid voor iedereen te verbeteren,” aldus Helga Stevens.

“Naast het goedkeuren van een resolutie door het Vlaams Parlement willen we via een open brief aan de bevolking ook een échte publieke erkenning van de verantwoordelijkheid die de samenleving hierin draagt.”, besluit Lies Jans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here