Geen respect meer voor eindeloopbaan regeling brandweerpersoneel

brandweer aalst

brandweer aalstGeen respect meer voor eindeloopbaan regeling brandweerpersoneel zegt Patrick De Smedt (sp.a). Op de gemeenteraad nam Patrick De Smedt (sp.a) het op voor de beroepsbrandweerkorps in Aalst. Het stadsbestuur besloot om geen gebruik meer te maken van het systeem van verlof voorafgaand aan de pensionering waardoor beroepsbrandweermannen ook na hun 58 aan de slag moeten blijven.

“Nochtans weet iedereen dat de dagelijkse technisch moeilijke en fysiek zware taken van de brandweerman vanaf een bepaalde leeftijd problemen geeft. Aan iedereen een alternatieve niet-operationele taak geven is in de praktijk ook niet mogelijk. Dit systeem gaf aan de brandweerman of –vrouw op het einde van een zware en dikwijls gevaarlijke loopbaan de erkenning die ze verdienen voor hun dagelijkse bijdrage aan de hulp en veiligheid aan de bevolking” benadrukt De Smedt.

Sinds 2000 reeds past men in Aalst op vrijwillige basis het systeem van verlof voorafgaand aan de pensionering toe voor het operationeel brandweerpersoneel, maar daar komt nu abrupt een einde aan.

“Het gaat in dit overgangsjaar 2014 over slechts 1 persoon gedurende slechts 8 maanden, goed voor 43.950 euro. Gedurende de komende 5 jaar kan het in totaal gaan om 9 personen of gemiddeld nog geen 2 personen per jaar.

Dat dit onbetaalbaar zou zijn is overduidelijk een fabeltje. Deze bedragen zijn een peulschil in vergelijking met het geld dat het afgelopen jaar gespendeerd werd aan allerlei grootse projecten.

Bovendien werden door de federale overheid hiertoe voor het eerst fondsen voor betoelaging voorzien vanaf 2015 bij de opstart van de nieuwe brandweerzones. Vanaf dan wordt het systeem ook een recht.”, vervolgt De Smedt.

Het ingediende amendement van De Smedt werd door de meerderheid weggestemd, open Vld onthield zich.

1 REACTIE

  1. Dit is een federale materie. Milquet schuift het door naar de gemeenten. Enkel Gent maakt er nog gebruik van. Zelfs Tobback senior wenst geen afwijking toe te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here