Dolfijnen in gevangenschap krijgen voortaan meer zwemruimte

Maya DetiegeMaya Detiège, de voorzitster van de commissie Volksgezondheid en Leefmilieu, stelde vandaag samen met de Raad voor Dierenwelzijn, dierenrechtenorganisaties en het Belgische dolfinarium Boudewijn Seapark een advies voor om het welzijn van dolfijnen in gevangenschap te verbeteren. Dat advies kwam er naar aanleiding van een resolutie in het parlement. Belangrijkste elementen zijn het vergroten van de zwemruimte en het voorzien van een buitenbassin. Bovendien zullen de dolfinaria hun dieren op een speelse manier meer prikkels aanbieden om hen zo meer uitdagingen te bieden, dat zal onder meer gebeuren door hun leefomgeving te ‘verrijken’.

Daarnaast zal het dolfinarium ook zijn educatief programma actualiseren. Daarbij zal er veel aandacht zijn voor dolfijnen in hun natuurlijke omgeving.

Tot slot wil het Boudewijn Seapark ook verder meewerken aan wetenschappelijke projecten. Zo heeft men in het dolfinarium al een auditief systeem getest dat ervoor moet zorgen dat wilde dolfijnen uit de buurt van visnetten zouden blijven. Het Boudewijn Seapark wil ook in de toekomst aan dit soort projecten meewerken maar zoekt daartoe wel naar de nodige financiële middelen.

Maya Detiège is alleszins blij met de werkwijze en de uitkomst van deze samenwerking. “Dolfijnen liggen mij na aan het hart. Als kind was ik trouwe ‘klant’ bij het dolfinarium in de Antwerpse zoo. Ik ben blij dat ik nu langs politieke weg iets kan doen voor het welzijn van deze prachtige en intelligente dieren. Het doet mij veel plezier dat we alle kennis van de verschillende actoren hebben kunnen samenbrengen en op een constructieve manier een compromis hebben gevonden over de verbetering van het welzijn van deze dieren. Dit is echt een grote stap vooruit.”

Het volledige advies met alle aanbevelingen vindt u op www.raadvoordierenwelzijn.be.

7 REACTIES

  1. stap achteruit ja. Het buitenbad komt er tegen 2012!! dan zijn de huidige dolfijnen dood en kunnen ze omdat ze geïnvesteerd hebben er weer nieuwe binnenhalen… de dolfinaria zijn verenigd in IMATA en nageslacht van wildvang wordt uitgevoerd naar de leden.. de helft van de dierenorganisaties wilde dit "compromis" niet ondertekenen. Dat ze zelf het initiatief niet genomen hebben om hun educatief materiaal up te daten, zegt al genoeg over de educatieve waarde van dit watercircus. In india zijn dolfijnen als "niet menselijke personen" opgenomen, en enkele Europese en niet europese landen hebben dolfinaria al verboden… wat doen wij? we geven ze een buitenbad en wat rotsjes en het is ok? deze dieren hebben nauwe sociale banden met eigen dialecten en wij laten ze trukjes doen, kruisen verschillende ecotypes…
    Neen, dit is een stap achteruit in het uitdoven van deze kwelling voor dolfijnen.

  2. Dit is geen stap vooruit, maar een grote stap achteruit. In verschillende Europese en niet Europese landen hebben ze dolfinaria verboden. in India hebben dolfijnen zelfs de status van niet menselijke personen… Wat doen wij, we geven ze wat rotsjes en het is ok? Deze dieren leven in sociale familiegroepen met eigen dialecten. Net alsof ze dan hun natuurlijke gedrag zoals kilometers en kilometers zwemmen, hun sonar gebruiken, hun paringsgedrag etc etc kunnen uitoefenen? Neen, ze moeten onnatuurlijke kunstjes doen op muziek (ze moeten zich zelfs laten stranden, het meest onnatuurlijke van allemaal). Verder heeft dit dolfinarium banden met de japanse dolfinaria via IMATA. , het nageslacht van de dieren die gevangen worden in Taiji kan dus gewoon uitgewisseld worden. Verder moet het buitenbad pas klaar zijn tegen 2012… Pas tegen dat de huidige dolfijnen dood zijn dus…
    Dit is een stap achteruit in het uitdoven van deze watercircussen. Het feit dat ze niet uit eigen beweging iets kosteloos als hun educatieprogramma niet aanpassen zegt toch genoeg? Het feit dat ze zelf verklaard hebben geen buitenbad te willen aangezien er dan besmetting via vogels zou kunnen komen spreekt boekdelen. Dit wordt niet voor de dolfijnen gedaan, maar voor de publieke opinie. de helft van de aanwezige dierenorganisaties heeft geweigerd dit document te tekenen… Echt een stap achteruit in het uitdoven van deze watercircussen. Een gemiste kans.

  3. dolfijnen liggen haar na aan het hart… pfffff wat een onzin zeg.. als dolfijnen zo belangrijk voor je zijn en als je van dieren houdt dan wil je niet dat die hun hele leven in een badkuipje moeten rondzwemmen….dit slaat nergens op.. Dolfijnen horen in de zee/oceaan niet in een dolfinarium…. dat is geen dierenliefde maar dierenmisbruik… Schandelijk !!!!

  4. Niet gehinderd door enige kennis, jubelt deze dame er stompzinnig op los. Misschien eens even haar kennis opvijzelen door naar The Cove en Blackfish te kijken? Verschrikkelijk, die arme dieren in een ietsje groter aquarium, terwijl ze vrij in de oceaan thuishoren, bah 🙁

  5. Absoluut dik onvoldoende! De dolfijn op de foto is en blijft lijdend voorwerp, ook al is ie met lengten voorsprong de intelligentste van de twee, dat laatste is met deze politieke miskleun wel bewezen! Shame on you, Maya!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here