N-VA vult beschermde plaatsen in, Sarah Smeyers tweede plaats

sarahVanavond vulde het Nationaal Kiescollege van de N-VA de zogenaamde ‘beschermde plaatsen’ in. Dat zijn de plaatsen op de kieslijsten die – op basis van de verkiezingsuitslag van 2010 – verkiesbaar zijn.

De Europese lijst zal worden aangevoerd door Johan Van Overtveldt. Helga Stevens, het eerste dove Vlaams parlementslid, verhuist naar Europa en neemt de tweede plaats in. Mark Demesmaeker neemt de derde plaats voor zijn rekening.

De Kamerlijst in West-Vlaanderen zal getrokken worden door Brecht Vermeulen uit Roeselare. Achter hem staat zetelend Kamerlid Daphné Dumery. De Kamerlijst wordt geduwd door Pol Van Den Driessche. Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois trekt de lijst voor het Vlaams Parlement. Op de tweede plaats staat Brugs gemeenteraadslid An Minne-Soete. Lijstduwer is provincieraadslid Kristof Pillaert.

In Oost-Vlaanderen trekt Siegfried Bracke de Kamerlijst, met achter hem Sarah Smeyers, Kamerlid en voorzitster van het Aalsterse OCMW. De Aalsterse burgemeester Christophe D’Haese is dan weer de lijstduwer. Matthias Diependaele, fractieleider in het Vlaams Parlement, trekt de Vlaams Parlementslijst, met achter hem de Gentse senator en arts Elke Sleurs. Lijstduwer is Lieven Dehandschutter, de burgemeester van Sint-Niklaas.

Kamerlid en burgemeester van Lubbeek Theo Francken neemt de eerste plaats van de Kamerlijst in Vlaams-Brabant voor zijn rekening, gevolgd door Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh op plaats twee. Lijstduwer is Luc Deconinck, de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts staat op de eerste plaats van de Vlaamse lijst, Nadia Sminate, die momenteel in de Kamer zetelt, net achter hem. De lijst wordt geduwd door Vlaams Parlementslid Willy Segers.

De lijst voor het Vlaams Parlement in Brussel wordt getrokken door senator Karl Vanlouwe. Sara Rampelberg, al jaren actief binnen de Brusselse N-VA-geledingen, staat op de tweede plaats. Brussels gemeenteraadslid Johan Van Den Driessche trekt de lijst voor het Brussels Hoofdstedelijk parlement. Op twee staat nieuwkomer en juriste Liesbet Dhaene. Lijstduwer is zetelend parlementslid Paul De Ridder.

In Limburg trekt Kamerlid Steven Vandeput de Kamerlijst, met Kamerlid Karolien Grosemans op plaats twee. Lijstduwer is de burgemeester van Bilzen, Frieda Brepoels. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans neemt de kop voor het Vlaams parlement. Op de tweede plaats staat Vlaams Parlementslid Lies Jans. De Vlaamse lijstduwer is Huub Broers, burgemeester van Voeren en fractieleider in de Senaat.

In Antwerpen, ten slotte, trekt Bart De Wever de Kamerlijst, met achter hem Kamerlid Zuhal Demir. Kamerfractievoorzitter Jan Jambon zet zijn schouders onder de lijst als lijstduwer. De Antwerpse OCMW-voorzitster en Vlaams Parlementslid Liesbeth Homans trekt de lijst voor het Vlaams parlement. Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck, tevens burgemeester van Dessel, staat op de tweede plaats. Vlaams minister Philippe Muyters zal duwen.

De lijsten worden nu overgemaakt aan de Provinciale Kiescolleges voor goedkeuring en de verdere invulling. Op zaterdag 22 februari liggen de volledige kieslijsten voor op de partijraad van de N-VA, het hoogste partijorgaan na het congres, om daar definitief goedgekeurd te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here