Het grote vogelweekend – Vogels beloeren Aalst

natuurpuntWie wil kan op zondag 2 feb tussen 10:00 – 12:00 in de Onegemstraat 108, aan de grens Aalst-Lede komen vogels bekijken. Zo is aan de vogelkijkhut in de Honegem een voederplaats ingericht vanwaar wie wil, de gevleugelde hongerlijders mooi kunnen observeren.

Deskundige vogelkijkers leren aan groot en klein hoe onze wintervogels te herkennen zijn, waarna iedereen samen met Natuurpunt afd. Aalst nog een korte wandeling kan maken. Denk aan warme kledij en waterdicht schoeisel. Meer info : Rik De Baere – 0476 88 71 29

Tuinvogels tellen tijdens Het Grote Vogelweekend

Hoe is het gesteld met de tuinvogels in Vlaanderen? Staat de vink opnieuw op één? Is de vrije val van de ringmus en de spreeuw eindelijk gestuit? Wat is het effect van het zachtere winterweer? Om een antwoord te vinden op die vragen organiseert Natuurpunt op 1 en 2 februari Het Grote Vogelweekend. De vereniging roept de hulp in van alle Vlamingen om mee vogels te tellen in de eigen tuin, ook als er weinig of geen vogels in vertoeven.

Natuurpunt roept iedereen op om tijdens het weekend van 1 en 2 februari minstens een halfuur post te vatten in de tuin of op het balkon om er de vogels te tellen. Het is de bedoeling dat de tellers bijhouden hoeveel vogels ze tegelijkertijd te zien krijgen. De aantallen en soorten voeren ze dan in op <http://www.vogelweekend.be>. Met die data kunnen trends in de aantallen en de verspreiding van tuinvogels onderzocht worden op grote schaal. Daarnaast is het ook een ideale gelegenheid om mensen in contact te brengen met het fascinerende leven van vogels in de tuin en om het belang van voederen duidelijk te maken. “Er is te weinig natuur in Vlaanderen en vogels vinden er moeilijk het voedsel dat ze nodig hebben om de winter te overleven”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt. “Zelfs tijdens een zachtere winter is het belangrijk om de vogels met mondjesmaat te blijven bijvoederen. De vrieskou kan namelijk snel toeslaan en dan moeten vogels weten waar ze terecht kunnen.”

Door het zachte weer van de afgelopen weken worden er momenteel minder vogels gesignaleerd in de Vlaamse tuinen. “Laat je niet door tegenhouden om toch te tellen”, zegt Gerald Driessens. “Lage aantallen en nulmetingen zijn wetenschappelijk even waardevol.”

Het Grote Vogelweekend, vroeger ook bekend als Vogels Voeren en Beloeren, is in Vlaanderen al aan z’n 14 de editie toe. In Wallonië neemt zusterorganisatie Natagora de organisatie voor haar rekening. Vorig jaar deden 14.000 gezinnen mee met de telactie: dat was goed voor ruim een half miljoen vogels op de tellers. “Met enkel professionele biologen zou het onmogelijk zijn om op zulke schaal gegevens te verzamelen en daarom hebben we elke teller hard nodig”, zegt Gerald Driessens.

Wat bracht de Vlaamse tuinvogeltelling van 2013?

* 14.000 deelnemers telden meer dan 518.800 vogels
* Gemiddeld 37 vogels per tuin of 10 soorten per tuin.
* Sinds 2011 heeft de vink de huismus van de eerste plaats gestoten, en dat was vorig jaar niet anders.
* In het najaar van 2012 en in de winter van 2013 waren heel weinig noten te vinden in onze bossen. Hierdoor verschenen er meer ‘noteneters’ in onze tuinen zoals gaaien, boomklevers en spechten.
* Ook kramsvogels en kepen lieten zich vorig jaar vaker zien. Koude en voedselschaarste in hun noordelijke leefgebieden dreven deze vogels massaal tot bij ons.
* Sinds de eerste telling in 2000 worden vooral de houtduif en de kauw in meer verschillende tuinen gezien. De ringmus daalt het sterkst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here