Vrouwen toelaten zichzelf te testen op baarmoederhalskanker…

nele lijnenSenator Nele Lijnen wil vrouwen toelaten om zichzelf te testen op baarmoederhalskanker. Voor sommige vrouwen is de drempel om een uitstrijkje te laten afnemen door de arts immers te groot waardoor baarmoederhalskanker te laat wordt gedetecteerd. Lijnen ondervroeg minister van Volksgezondheid Onkelinx over haar intenties om deze zelftesten in ons land mogelijk te maken.

Na uitgebreid Nederlands onderzoek bleek vorig jaar dat het testen op het humaan papillomavirus superieur is ten opzichte van het klassieke uitstrijkje als screening naar baarmoederhalskanker. Men besloot om vanaf 2016 de klassieke screeningtest te vervangen door de HPV-test na een advies van de Nederlandse Gezondheidsraad.

Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid dat HPV-testen die worden afgenomen door vrouwen zelf, even effectief zijn als HPV-testen die worden afgenomen door artsen, waar dit bij het klassieke uitstrijkje niet het geval is.

Nele Lijnen: “Ik zie in de resultaten de noodzaak om de dekkingsgraad van het aantal vrouwen die zich laten testen op baarmoederhalskanker te verhogen. Het blijkt immers dat een significante groep vrouwen zich nooit laat testen, terwijl een andere grotere groep zich te vaak laat testen. De zelftest kan hiervoor een oplossing bieden.”

Minister Onkelinx beaamde in haar antwoord de stelling van Senator Lijnen: “Men kan de zelfafnametest organiseren voor de vrouwen die niet deelnemen aan de georganiseerde screening waardoor de deelname kan stijgen.” Uit het antwoord van de minister bleek dat in de OESO-landen de dekkingsgraad 59,6% is. In ons land zitten we boven dit gemiddelde met 63,2%, maar we halen niet het niveau van onze buurlanden. In Nederland haalt men 66,1%, in Frankrijk 71,1% en in Duitsland 78,7%.

“Uit deze cijfers blijkt dat er toch nog heel wat werk aan de winkel is. Meer dan een derde van de vrouwen tussen 25 en 64 jaar laat zich nooit testen, ook al wordt aangewezen om dit om de 3 jaar te doen. Zelfafname betekent niet dat de vrouw geen begeleiding krijgt van de arts. De vrouw kan de kit meenemen naar huis en daarna terug opsturen, zoals we vandaag zien bij bijvoorbeeld urinetesten,” aldus Nele Lijnen. Ook dit werd bevestigd in het antwoord van de minister.

Momenteel loopt er een onderzoek bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) over de rol van de HPV-testen bij het opsporen van baarmoederhalskanker. Eens de resultaten hiervan bekend zijn, zal een advies gevraagd worden aan de Hoge Gezondheidsraad. Lijnen is hoopvol dat er ook in ons land een doorbraak op dit vlak kan komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here