Vrijdag vertrekt een missie met als doel: Energie voor Mosango III

mosangoGent – De échte Missie Mosango. Dit zal de zevende missie van het AZ Sint-Lucas ziekenhuis naar partnerziekenhuis in Congo zijn. Op één konden we onlangs de avonturen volgen van zes jonge hulpverleners in het ziekenhuis van Mosango, maar wist je dat AZ Sint-Lucas al jaren het partnerziekenhuis is van Mosango? Er zijn de voorbije jaren al zes missies geweest en op 24 januari vertrekt opnieuw een missie ‘Energie voor Mosango III’.

Voor elke koffie die in de bistro van AZ Sint-Lucas gedronken wordt, gaat een deel naar het partnerziekenhuis van Mosango en regelmatig worden inzamelacties georganiseerd. Maar meer nog dan financiële hulp is het de vrijwillige inzet van heel wat artsen, verpleegkundigen en technici die ervoor zorgen dat ook in Congo wordt gewerkt aan een betere zorgverlening. In het ziekenhuis van Mosango werken vier artsen en 47 verpleegkundigen voor een gebied van 83.000 mensen. Geregeld gaan medewerkers van AZ Sint-Lucas ter plaatse om er operaties uit te voeren, patiënten te verzorgen, opleiding te geven en te voorzien in materiaal en logistieke ondersteuning.

mosango1In de voorbije missies was er aandacht voor o.a. orthopedische basistechnieken, veilig bevallen, opleiding anesthesie en energievoorziening met b.v. het plaatsen van zonnepanelen. Regelmatig vertrekt medische apparatuur naar het ziekenhuis en er werd werk gemaakt van een grote bijkomende waterput om water tijdens het regenseizoen te kunnen opvangen en bewaren.

Drijvende kracht binnen AZ Sint-Lucas is Rik Vereecken, diensthoofd medische technologie: ‘Zonder basisinfrastructuur kun je geen ziekenhuis uitbouwen. Zuiver water en elektriciteit zijn randvoorwaarden, zonder dit heb je helemaal niks aan medische apparatuur. We hopen tegen eind 2014 de elektriciteitsvoorziening helemaal in orde te hebben en in 2015 de watervoorziening. Hierbij betrekken we steeds ten volle de lokale krachten. Ons uiteindelijk doel is dat het ziekenhuis in Mosango ons niet meer nodig heeft. Dan pas hebben we onze job goed gedaan. Dit proberen we te bereiken met gerichte hulp onder de koepel van Memisa en in samenwerking met Artsen zonder Vakantie en Lumos.

mosango2

Missie 7

Op 24 januari vertrekt missie nummer zeven met materiaal voor het verloskwartier en basisapparatuur voor patiëntmonitoring. Op donderdag 13 februari vindt in AZ Sint-Lucas een infoavond plaats met beelden en verhalen van de laatste missie en achtergrondinformatie door Memisa en Amnesty International.

Overzicht van de missies

– Mei 2009: Missie in het kader van ‘Veilig bevallen’ met veel aandacht voor hygiëne

– Augustus 2010: Missie ‘Orthopedie voor Mosango’

– Mei 2011: ‘Energie voor Mosango’ met o.a. plaatsen van zonnepanelen

– Oktober 2011: ‘Orthopedie voor Mosango II’

– Augustus 2012: ‘Energie en apparatuur voor Mosango’ met o.a. levering van medische apparatuur en nieuwe grote waterput

– Mei 2013: verkenningsmissie van Energy Assistance ter voorbereiding van volgende missie

– Januari 2014: Energie voor Mosango III

De belevenissen van deze hulpverleners in Mosango zijn te volgen op de blog: http://mosango.wordpress.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here