Gezinsbond organiseert vijfjaarlijkse beleidsproject GezINbegrepen

GezINbegrepenOp zaterdag 25 januari 2014 organiseert de Gezinsbond in het Capitole te Gent haar vijfjaarlijkse beleidsproject GezINbegrepen, inclusief een speeddate tussen leden en politieke kopstukken.

Onder de noemer “Als gezinsbeleid een paraplu was, wie staat er dan in de regen?” hebben we voorstellen uitgewerkt over een diverse waaier aan thema’s. Een wervelend congres met veel boeiende gasten, en optredens van Theater Stap. Hanne Decoutere van Het journaal is onze gastvrouw.

Speeddate tussen leden van de Gezinsbond en politieke kopstukken

Tijdens de receptie kunnen de leden van de Gezinsbond deelnemen aan een speeddate met enkele politieke kopstukken. We vroegen hen om situaties waarbij ze zelf het gevoel hebben dat ze in de regen blijven staan. Die kunnen ze voorleggen aan Wouter Beke (voorzitter CD&V), Gwendoline Rutten (Voorzitter Open VLD), Matthias Diependaele (Fractieleider N-VA Vlaams Parlement), Ingrid Lieten (minister sp.a Vlaamse Regering) en Wouter Van Besien (voorzitter Groen).

We sluiten het congres af met een speech van Frans Schotte, algemeen voorzitter Gezinsbond. Hij zal hierin de krijtlijnen voor de toekomst uiteenzetten met onder meer een focus op het hernieuwde standpunt rond de kinderbijslag.

Een paraplu voor elk gezin

In onze complexe samenleving vallen veel mensen uit de boot. De gezinsorganisatie begrijpt als geen ander wat gezinnen vandaag nodig hebben om er bij te kunnen horen. Niemand mag alleen, in de regen blijven staan.

Met haar nieuwe beleidscongres belicht de Gezinsbond verschillende thema’s.

Goed wonen voor ouderen. Politici hebben de mond vol van kangoeroewoningen. Maar waarom komt het niet van de grond? In de praktijk zien we dat er allerlei drempels zijn en veel gemeenten de boot afhouden.

Een gezonde leefomgeving voor iedereen. De gevolgen van milieuvervuiling op gezondheid van onze kinderen zijn niet min. Waarom informeert de overheid zwangere vrouwen niet beter over de risico’s van hormoonverstorende stoffen voor hun ongeboren baby?

Werk- en werkloosheidsstress. Druk, druk, druk. We lijken overspoeld te worden door een epidemie van stress op het werk en burn-out. Erover praten is vaak beter dan een voorschrift voor pillen. Minder bekend is dat ook werkloosheid tot problematische stress kan leiden.

Financiële geletterdheid. Je kan af en toe het noorden verliezen als het over geldzaken gaat. Sommige gezinnen komen zelfs regelrecht in de problemen omdat ze zich kredieten laten aansmeren of hun budget niet goed beheren. Moeten we onze kinderen niet van jongsaf aan beter met geld leren omgaan?

Digitale geletterdheid. Je moet tegenwoordig bijna alles via internet regelen. Veel mensen vallen daardoor uit de boot. Hoe kunnen we internet voor meer mensen betaalbaar maken?

Tot je recht komen in de zorg. Bij mantelzorg denken we vaak aan de zorg voor ouderen door vijftigers en zestigers. Maar er zijn ook jonge mantelzorgers. Schoolgaande kinderen die voor hun psychisch zieke ouders zorgen, bijvoorbeeld. Moeten we deze jonge mantelzorgers niet beter ondersteunen?

Groeikansen voor elk kind, thuis en op school. Veel te veel jongeren verlaten de schoolbanken zonder een diploma. Dat is een regelrechte schande. Kunnen we deze jongeren zomaar aan hun lot overlaten?

Alle info: www.gezinsbond.be/gezinbegrepen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here