Dankzij gerichte acties zijn er dit jaar minder kabeldiefstallen

kabeldiefstalVoor het eerst in drie jaar waren er minder kabeldiefstallen. Vorig jaar waren er 810 kabeldiefstallen op het Belgische spoorwegdomein tegen 1362 in 2012.

Deze belangrijke daling (- 40,5%) is het resultaat van verschillende doelgerichte acties in het kader van het Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen met ondermeer technische aanpassingen, verhoogde controles van de politie en Securail, steeds zwaardere veroordelingen en aangepaste wetgeving.

Een gerichte strijd en dus veel doeltreffender
Tussen 2009 en 2012 was er een ware explosie (+370%) van het aantal kabeldiefstallen op het Belgische spoorwegdomein. Het aantal geregistreerde feiten steeg in die periode van 290 naar 1362. Een echte plaag. Infrabel en NMBS stellen met grote tevredenheid vast dat, met 810 kabeldiefstallen vorig jaar, deze specifieke vorm van criminaliteit een serieuze opdoffer kreeg. In vergelijking met 2012 is dit een daling van 40,5%. Als we kijken naar het aantal koperdiefstallen met gevolgen voor het reizigersverkeer, dan zaten we in 2012 aan 1231 feiten, terwijl het er in 2013 nog maar 498 waren. Een daling dus van maar liefst 59,5%.

Deze daling is nog opmerkelijker wanneer we de cijfers per semester bekijken: 145 feiten in de laatste 6 maanden van 2013 tegenover 720 tijdens dezelfde periode van 2012. Voor Infrabel en NMBS is deze daling duidelijk het resultaat van het “Nationaal Actieplan tegen Kabeldiefstallen” dat midden vorig jaar werd gelanceerd. Daar staan maatregelen in zoals het vervangen van koper door aluminium (waar mogelijk), het ingraven en verankeren van kabels en het verbod op cash uitbetalingen bij de verkoop van koper. Op die manier maken we het koperdieven een pak moeilijker om hun slag te slaan. Tegelijkertijd worden koperdieven steeds strenger bestraft met hogere geldboetes en zwaardere gevangenisstraffen. Daarnaast hebben ook de verhoogde waakzaamheid van de bewakingsagenten van Securail en de spoorwegpolitie samen met doelgerichte controleacties hun effect niet gemist. Koperdieven hebben niet langer het gevoel dat ze zomaar ongestraft kunnen stelen op het Belgische spoorwegdomein. Acties, met luchtsteun, zoals er het voorbije jaar verschillende zijn geweest, hebben een ontradend effect.

Kabeldiefstallen veroorzaken heel wat vertraging op het Belgische net. De behaalde resultaten zijn dus ook goed nieuws voor de vele treinreizigers. Het aantal vertragingen veroorzaakt door koperdieven daalde in 2013 met 32% ten opzichte van 2012. Omgerekend veroorzaken kabeldiefstallen op het Belgische spoor gemiddeld 2 uur vertraging per dag voor de reizigers.

Foto copyright Infrabel-Benjamin Brolet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here