Vredesactie na vijf jaar voor de correctionele rechtbank

vredesactieVredesactie moet zich op 6 februari 2014 voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een actie dat ze hebben ondernomen op 14 november 2008. Hierbij sloten de vredesactivisten symbolisch het ministerie van Defensie. “Minister van Defensie De Crem trekt ons land steeds dieper in een uitzichtloze oorlog in Afghanistan.” aldus het persbericht van die dag. De actie verliep strikt geweldloos en er werd niets beschadigd. “Afwasbare verf op een officiële gevel. Dat gaat de minister van defensie te ver. Over de grond van de zaak zwijgt hij in alle talen. Hoe afwasbaar is democratie? “(Elvis Peeters op het Steunregister)

Vijf jaar later besliste de raadkamer in Brussel om Vredesactie correctioneel te vervolgen voor deze actie wegens het opzettelijk beschadigen van andermans onroerende goederen. Het proces start op 6 februari 2014.

Inperking van het recht op vrije meningsuiting zegt de organisatie Vredesactie van hun kant, want “Het parket heeft zich, op verzoek van minister De Crem, vijf jaar moeten bezighouden met het samenstellen van een (zwak) dossier waarbij de volgens de eiser opgelopen schade (200 euro) in schril contrast staat met de geïnvesteerde onderzoekstijd. Vredesactie daarentegen loopt door de strafrechterlijke vervolging het risico op een zware geldboete en een mogelijk verbod op een aantal activiteiten tot zelfs het ontbinden van de organisatie. Een pijnlijke en schandalige inperking van het recht op vrije meningsuiting en de amputatie van een stuk democratie.” aldus de organisatie Vredesactie.

Vredesactie roept op om donderdag 6 februari 2014 om 13u30 naar de eerste procesdag te komen in het justitiepaleis in Brussel. “Terwijl binnen onze advocaten pleiten, verdedigen wij buiten het recht op vrije meningsuiting.” lezen we op de website http://www.vredesactie.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here