Staf Coppens… de jacht op schatten is open in Hasselt

staf coppens hasseltOp maandag 20 januari 2014 trekt Staf Coppens voor de tweede keer naar het Modemuseum van Hasselt, het moderne museum waarin zowel historische kostuums als werk van hedendaagse ontwerpers worden tentoongesteld. Staf concentreet zich echter op de objecten die de tientallen fans meegebracht hebben om te laten schatten én op de verhalen erachter.

Van een Spaanse kandelaar, een Afrikaans krachtbeeldje tot een oude Amerikaanse kassa: allerlei gebruiks- en kunstvoorwerpen passeren de revue. Jo Vandercapellen, een autoriteit op het gebied van toegepaste kunst, krijgt een internationaal object voorgeschoteld. Het gaat om een zilveren mannenriem die nog van een Russische tsaar zou geweest zijn.

Een vrouw heeft 3 aquarellen van de Mexicaanse schilder Diego Riviera meegebracht. De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen maar toch gaan zijn werken makkelijk tot vele duizenden euro’s. Maar zijn deze kunstwerken echt of zijn het reproducties? Om dat te achterhalen moet expert schilderkunst Karl Marcelis de stukken openbreken. Wordt het 50 of 50.000 euro?

Een andere dame heeft dan weer een groot bronzen werk mee, dat haar vader vele jaren geleden van het stort wist te redden. Zelf denkt de vrouw dat het ooit gebruikt werd als doopvont. Maar is het dat ook? Feit is: voor Tony Dangis – expert edele metalen – is dit één van de grootste objecten die hij tot nu toe al heeft geschat.

Verder ontmoet Staf een man die Kuifje strips heeft meegebracht. Hij heeft ze ooit uit een container gehaald bij de afbraak van een huis. Als je weet dat het gaat om de allereerste drukken van de kleurenedities van Kuifje, is zijn vondst vrij uniek te noemen….

Staf Coppens op schattenjacht in Hasselt
Aflevering 8 van Rijker dan je Denkt? op maandag 20 januari 2014 om 20.35

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here