Klinisch psychologen nu zeker van hun erkenning

Koen LowetKamercommissie volksgezondheid keurt klinisch psychologen goed! Gisteren (woensdag 15 januari 2014) werd in de Kamercommissie volksgezondheid het wetsvoorstel Muylle aangenomen omtrent de geestelijke gezondheidszorgberoepen. Hierdoor zijn de klinisch psychologen nu zeker van hun erkenning. De Belgische Federatie van Psychologen is bijzonder verheugd! “Dit wetsvoorstel verbetert aanzienlijk de hulpverlening voor mensen met psychische klachten.”

Het wetsvoorstel Muylle werd gisteren door de Kamercommissie goedgekeurd. Enkel N – VA en Vlaams Belang onthielden zich. Het wetsvoorstel erkent klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen als gezondheidszorgberoep en biedt tegelijk een beschermend kader voor de uitoefening van de psychotherapie. Koen Lowet, van de Belgische Federatie van Psychologen is vooral opgelucht: “Na 16 jaar politieke onenigheid is het gisteren dan toch gelukt. 12.000 klinisch psychologen komen nu eindelijk uit de illegaliteit en we kunnen de psychologische hulpverlening nu volop inschakelen.”
Ook over het luik psychotherapie toont Lowet zich meer tevreden: “Er wordt nu een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de klinisch psycholoog als beroep en de psychotherapie als een praktijk. Dé psychotherapeut bestaat niet. Bovendien zijn we erin geslaagd om de universiteiten toch te verankeren in de Federale Raad voor psychotherapie zodat de wetenschappelijke onderbouwing gegarandeerd wordt.”

Toch is het werk niet gedaan. De klinisch psychologen krijgen er nu een pak verantwoordelijkheden bij (zoals het organiseren van eventuele wachtdiensten, gedeelde dossiers, continuïteit van zorg, enz.) en moeten van nul af aan beginnen. “Dat klopt, omdat we nog niet erkend waren, werden we niet betrokken in de meest recente evoluties in de zorg zoals E – health of vitalink. Veel psychologen zullen dan ook zware investeringen moeten doen in hun praktijken.” Lowet verwacht dan ook dat de tarieven van psychologen omhoog zullen gaan: “De meeste psychologen houden op dit moment praktijk in bijberoep na hun werk in een voorziening. Ze konden de tarieven daardoor enigszins laag houden, omdat ze er niet van hoefden te leven. Met alle verplichtingen als zorgverstrekker zal dat niet meer mogelijk zijn. Van een tarief van 40 à 50 euro per consult kan je echter onmogelijk leven. Ter vergelijking, in Nederland of Duitsland betaal je al snel 80 tot 100 euro voor een consult.” De Federatie kijkt dan ook naar de overheid om snel werk te maken van een eigen nomenclatuur voor psychologen zodat de hulpverlening toegankelijker wordt.

5 REACTIES

  1. ik kan er best inkomen dat er per consult meer moet gevraagd worden maar das ferm in het nadeel van de mensen met problemen het word echt onbetaalbaar om hulp te zoeken er hopelijk komt daar snel verandering in

  2. Werd zeker tijd, alleen vrees ik dat de prijzen de lucht zullen ingaan en dat (ondanks de terugbetaling) een psycholoog voor velen onbereikbaar zal blijven.

  3. Anneleen Baetens dat is zeker een risico. Als de kosten sterk verhogen dan zit dat er in. Hoop dat de terugbetaling in verhouding is. Zoals bij psychiaters, daar betaal je veel meer dan bij een psycholoog maar na terugbetaling is het uiteindelijk voordeliger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here