Overstromingsgevaar Dender: onmiddellijk handelen

denderHet overstromingsgevaar van de Dender moet zo snel mogelijk opgelost worden en tijdelijke noodmaatregelen moeten onderzocht worden. Dit kan zo niet meer. Zolang de noodzakelijke werken niet uitgevoerd zijn, moeten tijdelijke noodmaatregelen onderzocht worden, zoals het verlagen van het waterpeil voor de wintermaanden.

Bevoegd minister Crevits laat weten dat ze hoopt dat ze dit jaar echt kan starten met de werkzaamheden aan de stuwcomplexen in Aalst en Geraardsbergen

Marius Meremans, Vlaams volksvertegenwoordiger (N-VA) : “Er worden inderdaad wel een aantal stappen gezet. Maar het gaat veel te traag en de tijd dringt. Het is een beetje dweilen met de kraan open.”

De N-VA bevroeg de minister meermaals over maatregelen die een herhaling van de overstromingen in 2010 moeten voorkomen.

“Het is goed dat de aanbestedingen voor de stuwen nu eindelijk van start kunnen gaan, maar die werken zullen maar effect hebben als de vier andere stuwen ook aangepakt worden. Feit is dat we er aan dit tempo tegen 2018 niet geraken. “

“Schattingen spreken van 50 miljoen euro om alle noodzakelijke bouwwerken uit te voeren. De kosten verbonden aan de gevolgen van een overstromingen lopen, per overstroming, minstens even hoog op. We kunnen dus maar beter voorkomen dan genezen, en dat bedrag één keer inzetten om er voor goed vanaf te zijn. “, zegt Matthias Diependaele, fractieleider voor de N-VA in het Vlaams Parlement.

Zolang de noodzakelijke werken niet uitgevoerd zijn, moeten tijdelijke noodmaatregelen onderzocht worden, zoals het verlagen van het waterpeil voor de wintermaanden. Dat zou een tijdelijke stop betekenen voor het waterverkeer tussen Aalst en Geraardsbergen. Dat is geen prettige maatregel voor het waterverkeer, maar dit stuk Dender is economisch gezien wel van minder belang. Die piste moet op zijn minst onderzocht worden.

“We stellen ook vast dat men aan de overkant van de taalgrens wel een aantal maatregelen getroffen heeft, en stellen ons ook de vraag of waterbeheerder Waterwegen en Zeekanaal de juiste prioriteit heeft gegeven aan het Denderbekken. De Dender is een prachtige rivier met ook tal van toeristische mogelijkheden, maar zolang duurzame oplossingen niet volledig gerealiseerd zijn , verwachten we creatieve noodoplossingen”, besluit Meremans. Hij diende opnieuw een parlementaire vraag in over het dossier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here