Binnenkort een wachtdiensten voor psychologen?

koenKoen Lowet vraagt zich af of er binnenkort een wachtdiensten voor psychologen komt. Gisteren konden we in de krant het schrijnende verhaal lezen van een vrouw die vermoord werd door haar psychotische vriend. De vrouw had net daarvoor getracht contact te zoeken met de behandelende psychiater. Die had echter geen tijd. Het voorval toont een pijnlijk gebrek aan vlot toegankelijke psychologische hulp. Voor de Belgische Federatie van Psychologen is het organiseren van wachtdiensten bespreekbaar. Koen Lowet: “Het nieuwe wetsvoorstel van Muylle (CD&V) voorziet die mogelijkheid voor klinisch psychologen en wij staan klaar om onze rol hierin op te nemen.”

Vandaag raakte bekend dat de vrouw van een psychotische patiënt vermoord werd door haar man, terwijl ze net daarvoor hulp had gezocht bij de behandelende psychiater. Die had echter geen tijd. “Het is inderdaad een erg spijtig voorval,” zegt Koen Lowet, sectorverantwoordelijke klinische psychologie van de Belgische Federatie van Psychologen: “maar de psychiaters van vandaag zijn overbevraagd. Ze zijn met te weinig en maken nog steeds onvoldoende gebruik van hun collega’s klinisch psychologen.”

De klinisch psychologen zullen binnenkort erkend worden als volwaardig gezondheidszorgberoep. Het wetsvoorstel van Nathalie Muylle (CD&V) wordt vandaag besproken in de commissie volksgezondheid, waarna het snel gestemd zal worden. Dat wetsvoorstel neemt de klinisch psychologen op als autonome zorgverstrekkers en voorziet tevens de mogelijkheid dat ze ingeschakeld kunnen worden in een wachtdienst. Bovendien wordt de klinisch psycholoog rechtstreeks toegankelijk en vooral dat laatste is voor Lowet erg belangrijk: “Het betekent dat patiënten immers niet eerst naar een arts moeten gaan, waardoor we vaak tijd verliezen. Bovendien raakt die klinisch psycholoog meer vertrouwd voor de patiënt en kan die een gelijkaardige rol gaan opnemen als de huisarts. Mensen in nood zullen daardoor vlugger geneigd gaan zijn om contact te nemen met hun psycholoog.”

De nieuwe rol voor de psychologen zal echter heel wat vergen van hen. “Het klopt dat we zwaar zullen moeten investeren in onze praktijken om ze compatibel te maken met de informatica – revolutie in de zorg, maar met de nodige ondersteuning van de overheid mag dit geen probleem zijn.” Lowet verwacht dan ook dat de tarieven van de psychologen enigszins zullen stijgen om die kosten te dekken. “Maar dat zal eerder beperkt zijn. Psychologen zijn in de eerste plaats psycholoog geworden om mensen te helpen. Bovendien kijken we ook naar de overheid om na de erkenning snel werk te maken van nomenclatuur zodat psychologische behandelingen terugbetaald kunnen worden en ze toegankelijk blijven voor de patiënten.”

www.bfp-fbp.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here