Aan het fiscaal voordeel pensioensparen mag niet geraakt worden

brackeAan het fiscaal voordeel pensioensparen mag niet geraakt worden zeggen UNIZO en N-VA. De socialistische vakbond wil het fiscaal voordeel op pensioensparen afschaffen en de sociale bijdragen verhogen om het wettelijk pensioen te verhogen. N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke is geschokt door het voorstel: “Dit komt neer op een zoveelste belastingverhoging voor de werkende middenklasse en een verdere verhoging van de loonkost voor onze bedrijven. Op welke planeet leven die mensen?”

UNIZO is eveneens niet te spreken over het ABVV-voorstel om het fiscaal voordeel voor pensioensparen af te schaffen. De vakbond wil dat belastingvoordeel van actieven en zelfstandigen afnemen om het wettelijk pensioen te verhogen en op te trekken naar 75% van het laatste loon. “Om de minst actieven een hoger pensioen te geven, verhoog je de belastingen voor de meest actieven van dit land, namelijk werknemers en zelfstandigen”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

De vergrijzing en de hoge overheidsschuld hebben een bijna onhaalbare kostenimpact op de pensioenen. “Zelfstandigen, ondernemingen, werknemers en actieven leveren met zijn allen een belangrijke inspanning om de pensioenen van vandaag en in de toekomst te betalen. Om later zelf een deftig pensioen te hebben, nemen bijna 2,5 miljoen mensen vandaag hun verantwoordelijkheid via pensioensparen. Het fiscaal voordeel schrappen om de huidige pensioenen naar onrealistische hoogten op te trekken, straft hen twee keer”, zegt UNIZO.

België beschikt over drie pensioenpijlers: het wettelijk pensioen, het aanvullend pensioen en het pensioensparen. De ondernemersorganisatie benadrukt dat alle drie de pijlers in een goede mix behouden moeten blijven om het pensioenrisico te spreiden. “We mogen niet alle eieren in één of twee manden leggen”, zegt UNIZO. De ondernemersorganisatie wijst er ook op dat pensioensparen voor iedereen mogelijk is, ongeacht statuut of inkomen, in tegenstelling tot het aanvullend pensioen. Ook de verhoging van de sociale bijdragen, waarbij volgens ABVV ‘zowel werknemers als werkgevers bereid moeten zijn een inspanning te leveren’, noemt UNIZO “onbespreekbaar”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here