Assis Carreiro krijgt titel MBE van Britse Koningin

ASSIS CARREIROAssis Carreiro, artistiek directeur van het Koninklijk Ballet Vlaanderen, heeft de titel van MBE gekregen van het Britse Koningshuis. Dat maakte Buckingham Palace bekend. Carreiro krijgt de titel voor haar diensten aan de dans.

Aan het begin van het nieuwe jaar maakt de Britse koningin traditiegetrouw haar New Years Honours List bekend. Assis Carreiro krijgt de titel van ‘Member of the Most Excellent Order of the British Empire’. Ze krijgt de titel voor haar inzet en voor haar diensten aan de dans.

Op 14 maart zal ze het zilveren kruis, dat bij de titel hoort, ontvangen uit de handen van de Britse Queen Elisabeth II tijdens een ceremonie op Buckingham Palace.

‘Ik ben opgetogen met dit prachtige nieuws en het is een bijzondere manier om het nieuwe jaar te starten,’ reageert Carreiro die geboren werd op de Azoren. ‘Twintig jaar geleden arriveerde ik in Engeland en dus is het een hele eer om een MBE te ontvangen. En nu is het mijn bedoeling om het harde werk in naam van de dans verder te zetten, dit keer bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen.’

2014 staat voor het Koninklijk Ballet Vlaanderen in het teken van de grote nieuwe en vernieuwende productie Romeo & Julia (vanaf 13 februari) en van de uitdagende triple bill Beyond the Tutu (vanaf 16 april).

Bio Assis Carreiro

Assis Carreiro werd Artistiek Directeur van het Koninklijk Ballet Vlaanderen in september 2012. Ze werd geboren op de Azoren (Portugal) en groeide op in Canada. Assis studeerde dans in Ottawa en Toronto en behaalde een Bachelor of Arts (Honours) aan de Universiteit van York in Canada en een Master of Arts (Distinction) aan de Universiteit van Surrey in Engeland.

Assis Carreiro was artistiek directeur en algemeen directeur van het Engelse DanceEast van 2000 tot 2012 en leidde de organisatie door een periode van herontwikkeling en expansie. Ze creëerde Rural Retreats, een serie van internationale think tanks die de ontwikkeling van dansleiderschap ondersteunt voor artistiek directeurs van nu en morgen, Snape Dances, een internationaal dansevenement in Snape Maltings, en het National Centre for Choreography. Ze leidde het belangrijkste project van DanceEast, de bouw van het £9 miljoen kostende Jerwood DanceHouse, dat in 2009 de deuren opende en sindien de culturele hoeksteen is van het grootste stedelijke herontwikkelingsproject in het Oosten van Engeland, aan de waterkant van Ipswich.

Tijdens het seizoen 1998-‘99 verzorde Assis de dans- programmatie bij Das TAT in Duitsland voor William Forsythes Ballett Frankfurt. Van 1994 tot 1996, was ze stichtend directeur van DanceXchange in Birmingham en ging ze aan de slag voor Wayne McGregor | Random Dance en als directeur fondsenwerving in The Place. Vooraleer ze in 1994 naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, was Assis directeur educatie, community outreach en publicaties bij het National Ballet of Canada.

Assis maakt momenteel deel uit van het bestuur van de Akram Khan Company en was jurylid voor de Jerwood Awards for Dance en de Dora Mavor Moore Awards. Ze was adviseur en assessor voor de Arts Council of England’s Arts for Everyone Lottery Grants, London Arts Board, Ontario Arts Council, the Canada Council, Scottish Executive en maakte deel uit van Sir Brian McMasters Sounding Board Review for Supporting Excellence in the Arts: From Measurement to Judgement.

In 2003 nomineerde de International Theatre Council Assis voor de International Dance Award. Ze is doctor honoris causa in Burgerlijk Recht aan de Universiteit van East Anglia en werd Visiting Senior Fellow in Dance in de School of Arts and Humanities van de Universiteit Campus Suffolk in 2011.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here