CD&V mag verantwoordelijkheid ACW-top niet afschuiven op belastingbetaler

geldCD&V mag verantwoordelijkheid ACW-top niet afschuiven op belastingbetaler zegt N-VA-Kamerlid Peter Dedecker. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Kris Peeters de belastingbetaler wil laten opdraaien voor het verlies van de Arco-coöperanten: “De coöperanten zijn bedrogen door de top van het ACW. Zij moeten hun geld terugkrijgen van diegene die hen bedrogen heeft: het ACW.”

In de val van Dexia werd ook Arco meegesleurd. Bijna 800 000 Arco-coöperanten dreigen hun zuurverdiend spaargeld dat zij vol vertrouwen in Arco-aandelen stopten kwijt te raken. Dedecker: “Terwijl achter de schermen ACW-toplui Arco beheerden als een risicovol hefboomfonds, werden deze aandelen wel verkocht als een veilig spaarproduct. Dankzij de winstbewijzen in Dexia (nu Belfius) kon het ACW hier jarenlang de vruchten van plukken, terwijl de Arco-coöperant met toenemende risico’s werd opgezadeld.”

Dat minister-president Kris Peeters (CD&V) blijft vasthouden aan de waarborgregeling is dan ook onbegrijpelijk. “Deze waarborgregeling staat onder zware druk: zowel de auditeur van de Raad van State als de Europese Commissie hebben zich hier al zeer negatief over uitgelaten. De vernietiging ervan is dan ook zeer waarschijnlijk.” Bovendien bleek inmiddels dat de ACW-top zelf de pen vasthield bij deze waarborgregeling om zichzelf te beschermen.

Belastingsbetaler mag niet opdraaien

De N-VA’er vindt het onbegrijpelijk dat CD&V de ACW-top een hand boven het hoofd houdt in plaats van hen op hun verpletterende verantwoordelijkheid te wijzen: “De Arco-spaarders zijn duidelijk slachtoffer en moeten hun geld hoe dan ook terugkrijgen. In eerste instantie van diegenen die verantwoordelijk zijn voor hun verlies: het ACW. De manier waarop CD&V de verantwoordelijkheid wil afschuiven op de belastingbetaler is pure zelfbediening”, aldus Peter Dedecker.

De N-VA zal het blijven opnemen voor de Arco-coöperant én de belastingbetaler, die veelal één en dezelfde persoon zijn: “Pas als het ACW haar verantwoordelijkheid genomen heeft en haar centen op tafel gelegd heeft, kunnen we kijken wat de belastingbetaler hieraan kan toevoegen om de schade van de slachtoffers te vergoeden”, besluit Dedecker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here