Antwerpen pakt uit met veiligheidsopleiding voor WK-bezoekers

voetvalGa je naar het WK in Brazilië? Dan staat er je ongetwijfeld een onvergetelijke reis te wachten. De kans is echter groot dat het event een aanzuigend effect op criminelen heeft die naar de grootsteden afzakken. Logisch dat de experten van rampenmanagement en politie de supporters in een korte opleiding een aantal tips willen aanbieden.

Belgisch-Nederlandse samenwerking

Het Nederlandse veiligheidscentrum PROCentrum en het multidisciplinaire veiligheidscentrum van de provincie Antwerpen Campus Vesta slaan voor deze opleiding de handen in elkaar. In een korte opleiding ontdek je hoe je je moet gedragen in Brazilië en krijg je een beter zicht op wat je best allemaal let. Reisvoorbereiding, risicoherkenning, anticiperen en reageren komen aan bod. Zo worden supporters, spelersvrouwen en VIP’s zich bewust van mogelijke risico’s.

PROCentrum werkt handige app uit

De provincie Antwerpen zet mee haar schouders onder dit internationale project, omdat veiligheid voor haar een prioriteit is. Gedeputeerde Bruno Peeters legt uit: “Met deze opleiding willen we ervoor zorgen dat WK-supporters beter zijn voorbereid op hun reis en ze ook aan het aspect veiligheid denken. Het komt de Braziliaanse politie ten goede, dat we hier voor de reis de mensen al sensibiliseren. De bedoeling is dat de supporters ter plaatse in al hun enthousiasme niet te naïef zijn voor risico’s zoals straatcriminaliteit en ze situaties en probleemwijken beter kunnen inschatten. Bovendien gaan de supporters dankzij de app die PROCentrum creëerde op elk moment via hun gsm kunnen laten weten aan de veiligheidsmanager waar ze zitten. We willen natuurlijk niemand bang maken, maar een verwittigde supporter is er twee waard en we gaan alle supporters kunnen gebruiken!”

Jean-Marie Pfaff is de trotse peter van het project

Zelf ging Jean-Marie al meerdere keren naar Brazilië. “Brazilië is een fantastisch land en de mensen zijn er heel gastvrij”, vertelt hij. “Toch is de kloof tussen arm en rijk er nog altijd groot en het spreekt voor zich dat je je toch wel bewust moet zijn van hoe je mee waakt over je eigen veiligheid. Je kunt niet verwachten dat de Braziliaanse politie alles oplost, je moet ook zelf mee aan preventie doen. Maar met de juiste attitude, veiligheidstips van professionals en wat gezond verstand, ga je absoluut genieten van het WK in Brazilië!”

 

Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here