CM schaft leeftijdsgrens bij hospitalisatieverzekering af

handenDe Leeftijdsgrens bij het nemen van een hospitalisatieverzekering bestaat niet meer bij de CM. Tussen 65 en 85 jaar verdubbelt de kans dat je in het ziekenhuis terecht komt. De gemiddelde ziekenhuisfactuur is ook 28 procent duurder voor 65-plussers dan voor de rest van de volwassen bevolking, zo blijkt uit een analyse van CM. Naast haar pleidooi voor een betaalbare ziekenhuisfactuur binnen de ziekteverzekering, kondigt CM dan ook aan dat ze als marktleider vanaf dit jaar een betaalbare hospitalisatieverzekering aanbiedt aan 65-plussers. Al duizenden mensen toonden ondertussen interesse voor dit aanbod.

15 procent van de 65- tot 69-jarigen komt in de loop van een jaar terecht in het ziekenhuis. Tegen de leeftijd van 85 jaar (85- tot 89-jarigen) verdubbelt de kans op een hospitalisatie tot 31 procent. Ook de verblijfsduur neemt toe met de leeftijd, van 9 dagen op 45 jaar, over 10 op 65, naar 21 op 85 jaar. En ook de kostprijs van een opname neemt toe naarmate men ouder is. De 20- tot 64-jarigen hebben een gemiddelde factuur van 498 euro, terwijl dit bij de 65-plussers gemiddeld 638 euro is. Dat is 28 procent duurder.

“Dat mensen op oudere leeftijd vaker met gezondheidsproblemen kampen, is bekend. Maar dus ook de verblijfsduur en de factuur stijgen met de leeftijd. Als 65-plusser is de ziekenhuisfactuur een zware dobber. Daarom pleit CM voor een verdere afbouw van de ereloonsupplementen die artsen mogen vragen en voor de betere terugbetaling van bepaalde medische materialen en geneesmiddelen”, zegt CM-voorzitter Marc Justaert.

Maar ook in haar hospitalisatieverzekeringen zet CM nu een stap vooruit om hospitalisatiekosten op latere leeftijd te helpen dekken. CM schaft de leeftijdsgrens van 65 jaar voor aansluiting af. Ook 65-plussers (vanaf 66e verjaardag) kunnen nu dus instappen bij de CM-hospitalisatieverzekeringen, en dat aan een veel betaalbaarder tarief dan bij de privé-hospitalisatieverzekeraars. Zo bedraagt de premie voor een 66-jarige die instapt, 25,33 euro per maand terwijl dit bij een private verzekeraar heel wat meer is.

Justaert: “Onder andere Test-Aankoop en de Vlaamse Ouderenraad hebben al terecht aangeklaagd dat hospitalisatieverzekeringen voor ouderen te duur zijn. In sommige gevallen is er zelfs sprake van discriminatie. Wij nemen hiermee het voortouw om hospitalisatieverzekeringen betaalbaar te maken voor elke Vlaming.”

80 procent van de 65-plussers heeft geen hospitalisatieverzekering bij een ziekenfonds (alle ziekenfondsen samen). Zij hebben dus ofwel geen verzekering of zijn aangesloten bij een privé-verzekering. In totaal hebben meer dan 8 miljoen Belgen een hospitalisatieverzekering (5,5 miljoen bij de private verzekeraars via een individuele polis of via de werkgever en 2,5 miljoen bij de ziekenfondsen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here