Domiciliefraude moet uniform aangepakt worden door sociale inspectiediensten

brusselN-VA pleit voor uniforme aanpak sociale inspectiediensten bij domiciliefraude. De RVA voerde in 2012 meer dan 23.000 onderzoeken naar domiciliefraude. In datzelfde jaar onderzocht het RIZIV slechts 85 gevallen van domiciliefraude. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-senator Inge Faes ontving van de staatssecretaris voor de Fraudebestrijding Crombez. De N-VA pleit dan ook voor een uniforme aanpak om domiciliefraude te bestrijden.

N-VA-senator Inge Faes: “Domiciliefraude doet zich voor als iemand zijn woon- of gezinssituatie anders voorstelt om ten onrechte sociale of fiscale voordelen te krijgen of om zijn schuldeisers op het verkeerde been te zetten. Onder meer werkloosheids- en ziekte-uitkeringen en gezinsbijslagen zijn afhankelijk van de gezinssamenstelling van de uitkeringstrekker. De drie bevoegde instellingen, de RVA, het RIZIV en de RKW, hebben echter elk zo hun eigen methode.”

Niet enkel in het aantal onderzochte of geverbaliseerde gevallen maar ook in de wijze van opsporing werkt elke instelling op zijn eigen manier.

“RVA doet aan datamatching. RIZIV en RKW reageren eerder op klachten. Sommige diensten zetten inspecteurs in. Andere dan weer puur administratief personeel. Het mag duidelijk zijn: er zijn gewoon te veel verschillende inspectiediensten die elk hun eigen ding doen om domiciliefraude efficiënt aan te pakken. Ons voorstel: één controledienst en één uniforme aanpak”, besluit Inge Faes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here