Plant je kerstboom aan de Oude Dokken in Gent

kerstboom1Plant je kerstboom aan de Oude Dokken en bouw mee aan een nieuw stadslandbouwproject

Op zaterdag 11 januari 2014 krijgen Gentenaars de kans om hun kerstboom opnieuw te planten in plaats van weg te doen. Op die manier bouwen ze niet alleen mee aan een nieuw stadslandbouwproject in Gent maar kunnen ze hun kerstboom volgend jaar gewoon opnieuw gebruiken.

Stadslandbouw aan de Dampoort

Het braakliggend terrein langs Dok Zuid, tussen de Dampoort en het Stapelplein, maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject aan de Oude Dokken. In de toekomst komen op die plek kantoren, appartementen, gemeenschapsvoorzieningen en kleinhandel. In afwachting daarvan vormt Kangroen de gronden, die eigendom zijn van het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent, om tot een stadslandbouwproject.

Het wordt een open en uitnodigende groene ruimte waar onder meer plaats is voor een bloemenweide, een moestuinproject of een kippenweide voor de verwerking van groenafval uit de buurt. Er zal ook de nodige vrije ruimte zijn voor leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen.

Plant je kerstboom

Kangroen wil inzetten op bewustmaking rond onder andere afvalproductiestromen in onze maatschappij. Een van deze afvalstromen wordt deze kerstperiode al aangepakt. Want wat gebeurt er met alle kerstbomen die ons gedurende december zo een warm gevoel geven? Versnipperen of verbranden. Het plan aan Dampoort is om de Gentse kerstbomen een tweede leven te geven op dit terrein.

Op zaterdag 11 januari 2014 wordt het terrein opengesteld voor een grote plantactie. Let wel, inschrijven via Gentinfo is noodzakelijk. Bij het planten worden de bomen gelabeld. Zo kan ieder gezin, bij het overleven van de boom, de volgende kerst hun eigen boom weer in huis halen. Ook tijdens de lente en zomer krijgen de kerstbomen zo een nuttige functie. Ze fungeren als natuurlijke hagen op het terrein of vormen samen een speelbosje voor kinderen.

Kangroen zet in op meer groen en leefbaarheid in de stad

Bert Ostyn, bio-ingenieur van opleiding, richtte vorig jaar Kangroen op. Met Kangroen wil hij de steden groener en leefbaarder maken. Een van de projecten van Kangroen is nu het opzetten van een stadslandbouwproject op het braakliggende terrein aan Dampoort.

Dampoort als pilootproject binnen Gent en garde

Het stadslandbouwproject aan de Dampoort wordt mee ondersteund vanuit Gent en Garde, de voedselstrategie van de Stad Gent. De Gentse voedselstrategie heeft als doel het voedselsysteem te verduurzamen en past binnen de doelstelling van het Gents Klimaatverbond om van Gent tegen 2050 een klimaatneutrale stad te maken. Gent en garde wordt samengevat in vijf objectieven. De Stad Gent gaat hiermee voor lekkere, lokale en duurzame voeding. Gent streeft ernaar om de lokale keten van producent tot consument te versterken en de milieu-impact zo klein mogelijk te houden. De Stad zet in op alle schakels van de keten: van productie over consumptie tot voedselafval.

Praktische info

Geïnteresseerd om je kerstboom op de adoptieweide aan de Dampoort te komen planten? Kom dan op zaterdag 11 januari tussen 10 en 14 uur naar de Dampoort. De adoptieweide bevindt zich langs Dok Zuid, tussen de dampoortrotonde en het Stapelplein.

Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd (ter plaatse te betalen) om de kosten te dragen van de nodige voorzieningen om te planten. Per kerstboom schenkt Kangroen bovendien 1 euro aan ‘Bos voor Iedereen’. Dit is een actie van Natuurpunt waarbij nieuwe stukken bos worden aangeplant in Vlaanderen. Eind 2014 kan je dan gratis je boom terug ophalen.

Inschrijven is noodzakelijk. Dat kan telefonisch via Gentinfo, tel. 09 210 10 10 of via de website www.gentsklimaatverbond.be. Online inschrijven kan doorlopend vanaf dinsdag 24 december 2013 tot vrijdag 10 januari 2014 of tot alle plaatsen ingeboekt zijn. Gentinfo is tijdens de kerstvakantie bereikbaar op dinsdag 24 december van 8 tot 16.30 uur en donderdag 26 tot en met dinsdag 31 december 2013, eveneens van 8 tot 16.30 uur, en van donderdag 2 tot en met zaterdag 4 januari 2014 van 8 tot 19 uur.

Informatie

– Milieudienst, Katrien Verbeke, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gent-Gentbrugge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here