CultuurNet Vlaanderen ontvangt 778.000 euro voor verdere uitrol van de UiTPAS

uitpasUiTPAS rolt verder over Vlaanderen

Op voorstel van Vlaams minister van Cultuur Joke SCHAUVLIEGE keurde de Vlaamse Regering vandaag de verdere uitrol van de UiTPAS goed. Op basis van de positieve evaluatie van het proefproject in de regio Aalst wordt de voorbereiding voor een UiTPAS in vier bijkomende regio’s gelanceerd. In een volgende fase wordt een kader uitgewerkt voor alle lokale besturen die zich kandidaat willen stellen om met de UiTPAS te starten.

In 2012 en 2013 liep in de regio Aalst, Erpe-Mere, Haaltert en Lede het proefproject van de UiTPAS, een vrijetijdskaart, met bijzondere aandacht voor mensen in armoede, die mensen aanzet om meer aan cultuur- en vrijetijdsactiviteiten deel te nemen.

Het proefproject werd positief geëvalueerd en de UiTPAS wordt nu in fasen uitgerold. Deze fasen zien er als volgt uit: – De UiTPAS wordt voortgezet in de proefregio. – In de loop van 2013 besliste de Vlaamse Gemeenschapscommissie om het bestaande systeem van de Cultuurwaardebon te vervangen door een Brusselse variant van de UiTPAS die begin 2014 gelanceerd zal worden.

– Begin 2014 bereiden vier bijkomende regio’s zich voor om op korte termijn een lokale UiTPAS in te voeren. Het gaat om de steden Gent en Oostende en de regio’s Kortrijk en Turnhout. Die regio’s bestaan uit respectievelijk volgende steden en gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wervik en Zwevegem (regio Kortrijk); en Turnhout, Beerse, Oud-Turnhout en Vosselaar (regio Turnhout).

– In de loop van 2014 wordt een kader verschaft op basis waarvan alle lokale besturen die met een UiTPAS willen starten, zich kandidaat kunnen stellen. CultuurNet Vlaanderen voerde het proefproject in Aalst uit en zorgde voor de technologische onderbouw van het systeem. Voor de voortzetting van de al opgestarte en de bijkomende regio’s wordt in de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en CultuurNet Vlaanderen, die nog tot eind 2016 loopt, een bijkomende opdracht en financiering voorzien. CultuurNet Vlaanderen zal daarmee haar rol als centrale entiteit voor de UiTPAS kunnen vervullen. De jaarlijkse subsidie die CultuurNet Vlaanderen vanaf 2014 daarvoor ontvangt, is 778.000 euro.

Het is de ambitie dat eind 2018 een 20-tal regio’s met een UiTPAS-systeem werken waarmee potentieel 3 miljoen Vlamingen bereikt kunnen worden.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Ik ben zeer blij met de positieve evaluatie van het proefproject en de verdere uitrol van de UiTPAS. Verschillende regio’s in Vlaanderen – en ook de Vlaamse Gemeenschapcommissie – maken zich klaar.

Met de UiTPAS brengen we de veelheid aan kortings-, voordeel-, klanten- en kansenpassen terug tot één geautomatiseerd systeem dat op een zeer bijzondere manier aandacht heeft voor vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede. Door in fasen het systeem uit te rollen krijgt Vlaanderen eindelijk een sterk integraal en inclusief participatie-instrument voor iedereen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here