Lachclubs in Vlaanderen : lachen maakt gezond

Een 20-minuten lachsessie brengt even veel vitaliteit en welzijn als een step- of joggingsessie. Volgens Dr. William Fry van Standford University (Californië – de V.S.), is één minuut lachen gelijkwaardig aan 10 minuten roeien op een machine. Lachen zet veel spieren in werking en veroorzaakt een zachte massage van interne organen, vooral op het niveau van de buik.

Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag terwijl volwassenen nog amper 10 tot 15 keer per dag een lach op hun gezicht kunnen brengen. Voor al wie het lachen wil herontdekken, zijn er talrijke lachclubs in gans België.

"Van regelmatig lachen word je automatisch vrolijker en optimistischer en je krijgt meer levensvreugde", zegt Hika. "Een lach is universeel, en werkt besmettelijk op al wie in de buurt staat.

Waarom moeten we meer lachen?

Lachen is in tal van opzichten heilzaam, zowel fysiologisch als psychologisch en zelfs relationeel.

1. Lachen is één van de meest doeltreffende antistressremedies. Het bevordert de bloedsomloop . Het is één van de beste spierontspannende middelen.

2. Lachen vermindert depressie, bezorgdheid en slapeloosheid

3. Lachen versterkt het immuun systeem. Volgens Dr. Lee S. Yuck van Loma Linda University (Californië, V.S.), draagt het lachen erbij toe om de niveaus's antilichaamstoffen in het bloed te verhogen

4. Lachen is een gezonde fysieke oefening: een 20-minuten lachsessie brengt even veel vitaliteit en welzijn als een step- of joggingsessie.

5. Lachen vermindert hoge bloeddruk en het risico op een hartkwaal: medisch onderzoek heeft een duidelijke vermindering van de bloeddruk na 10 minuten van een lachsessie getoond. Het lachen bevordert hart- en bloedomloop waardoor de risico's op klontervorming verminderen.

6. Lachen vermindert pijn: Tijdens het lachen worden in de hersenen stoffen zoals endorfines geproduceerd; dit zijn hormonen met pijnstillende eigenschappen die het teveel aan stresshormonen zoals adrenaline en cortisol verminderen.

7. Lachen verhoogt het zelfvertrouwen en de positieve stemming: de lachsessies staan mensen met gebrek aan vertrouwen toe om hun schuchterheid te overwinnen en zich beter te voelen. Wie in groep lacht, overwint zijn remmingen en na verloop van tijd word je een gezelliger en open persoon en krijg je meer zelfvertrouwen.

8. Interpersoonlijke verhoudingen: "lachen is de meest directe weg tussen twee mensen' zei Charlie Chaplin.

Ga op zoek naar jouw lach.

Lachen is niet altijd even makkelijk, maar eigenlijk zit de lach overal. Je hebt de mogelijkheid en de kracht binnen in jezelf om de lach en de creativiteit te ontwikkelen. Je kunt de wereld bekijken en alleen het slechte nieuws lezen of je kunt ook het goede nieuws opsporen.

Je kunt de pracht zoeken in een natuurlijke grijze regendag, of je kunt eindeloos tobben over het slechte weer.

Is er op je werk of bij je thuis geen plaats voorzien voor humor en voor de lach, maak dan zo een plaats en maak daar regelmatig gebruik van. Het enige risico voor je bestaat er in dat je levenslustiger wordt, dat jij je prettiger voelt, dat het werk mooier lijkt en ga zo maar door.

Lachclubs in Vlaanderen.

Hoewel er duizenden lachclubs verspreid zijn over de hele wereld, waren er vóór april 2003 nog geen lachclubs in België.

De vereniging van de 'Lachclubs van België' is ontstaan in april 2003. Er zijn diverse clubs met regelmatige lachsessies.

Een lachsessie duurt één half tot anderhalf uur. Je bijdrage is maximum de prijs van een filmticket.

Lachclubs van België vzw – tel: 03/645.89.55 ('s avonds vanaf 18 uur) – info@lachclub.be http://www.lachclub.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here