Europese firma maakt winst uit kinderrechtenschendingen

palistina kortfilmMarijke Pinoy en Dirk Tuypens stellen de film voor die de arrestatie van hun zoon toont.

De nachtelijke arrestatie door volledig uitgeruste soldaten werd in scene gezet door de organisatie Palestina Solidariteit om de dagdagelijkse arrestaties van Palestijnse minderjarigen door Israël aan te klagen.

Rapporten van o.a. UNICEF tonen aan dat de situatie zeker geen uitzondering vormt, met 700 arrestaties per jaar waarvan 60% in het midden van de nacht. Op eender welk moment zijn er minstens 150 minderjarigen opgesloten in Israëlische gevangenissen. Verschillende van deze gevangenissen worden uitgerust door de Europese bewakingsfirma G4S.

Dit is dan ook wat de organisatie door deze sensibilisatiefilm wil aanklagen; dat een Europese firma winst maakt uit kinderrechtenschendingen en schendingen van het internationaal humanitair recht en daarnaast nog steeds contracten verkrijgt in de EU en België. De zeer aangrijpende kortfilm is te zien op de website van Palestina Solidariteit en werd warm onthaald door de aanwezigen op de première te Gent.

De korte versie van ‘Gevangenschap is geen Kinderspel’ is hier te zien.

De lange versie van ‘Gevangenschap is geen Kinderspel’ is hier te zien.

8 REACTIES

 1. Toch wel eigenaardig dat de mensen zich op de eerste plaats afvragen wat het kind heeft gedaan in plaats van zich af te vragen wat Israelische soldaten op Palestijns grond doen.
  Het kind wordt beschuldigd van het gooien van een miniscule steen naar een tank, dat komt naar voren in de lange versie van het sensibiliseringsspotje.
  Meeste kinderen, net als andere politieke volwassene gevangenen krijgen zelfs geen rechtszaak en kunnen tot jaren opgesloten worden.
  Het spotje is maar een milde voorstelling van de werkelijkheid, zo komen de martelpraktijken en dergelijke niet tot sprake.
  Hier kunt u de gevolgen zien van zo'n arrestaties: http://www.youtube.com/watch?v=2f5tPd3NtF0

 2. Rita, Palestijnse kinderen in bezet worden vaak voor onbenullige zaken opgepakt: een 'vermoeden' voor 'iets' is vaak al voldoende voor een arrestatie en effectieve opsluiting. Als de kinderen al 'fout' zijn gaat het erom dat deze kinderen om één of andere reden hun ongenoegen lieten blijken over de Israëlische bezetting. Vaak gaat het om demonstreren of het gooien van stenen naar zwaar bewapende Israëlische soldaten. Bedenk daarbij wel dat deze kinderen heel hun leven niets anders hebben mee gemaakt dan bezetting en kolonisatie…

 3. PS: dit filmpje geproduceerd door onze organisatie Palestina Solidariteit ondersteunt onze campagne tegen Palestijnse kindgevangenen, en is gericht tegen de internationale beveiligingsfirma G4S die door veiligheidsinfrastructuur te leveren aan Israël, in bezet gebied, medeplichtig is aan deze praktijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here