Nieuw elektronisch systeem voor OCMW’s faalt

aalst sarahNieuw elektronisch systeem voor OCMW’s faalt

Het verplichte gebruik van Mediprima, het lang aangekondigde informaticasysteem voor OCMW’s, wordt uitgesteld. Dat heeft staatssecretaris Maggie De Block gezegd nadat N-VA-parlementslid Sarah Smeyers in de Kamer had aangedrongen op uitstel.

Mediprima is een nieuw softwareprogramma waarmee de OCMW’s en ziekenhuizen moeten werken. Sinds 1 oktober loopt in de OCMW’s een testfase. Vanaf 1 januari is Mediprima het enige systeem waarmee de OCMW’s en ziekenhuizen kunnen werken voor de terugbetaling van medische zorgen voor illegalen en andere vreemdelingen. In de praktijk bestaan er echter nog heel wat problemen met het nieuwe programma.

“De OCMW’s en ziekenhuizen slaan alarm. Na de aankondigingpolitiek, blijkt het systeem op het terrein niet te werken. De OCMW’s moeten extra uren besteden aan dossiers, de software loopt mank en de inhoudelijke ondersteuning is ondermaats. Een systeem dat over 13 dagen moet werken is niet klaar voor gebruik. Veel ziekenhuizen kunnen niet in het systeem en sturen hun rekeningen terug naar de patiënt. Daardoor dreigt het OCMW in de praktijk diegene te zijn die moet opdraaien voor de extra administratie en kosten”, aldus Sarah Smeyers, Kamerlid voor de N-VA en OCMW-voorzitter in Aalst.

De N-VA is niet gekant tegen Mediprima. Een goed werkend informaticasysteem zou een vooruitgang betekenen omdat er dan eindelijk een stap gezet wordt in de richting van digitalisering en modernisering. Maar door een systeem op te dringen dat niet werkt, dreigt volledige chaos. De staatssecretaris kondigt vandaag, vlak voor de vakantieperiode, in het parlement aan dat Mediprima op het laatste nippertje wordt uitgesteld. Op het terrein weet men echter nog van niets.

“Dit uitstel past in de kroniek van de aangekondigde mislukking. Minder dan twee weken voor de inwerkingtreding geeft staatssecretaris De Block eindelijk toe dat er tekortkomingen zijn, en laat ze uitstel toe. Hopelijk kan het systeem nu eerst op punt worden gesteld. Het geeft alleszins stof tot nadenken: als men zelfs deze digitalisering niet kan doorvoeren, hoe kan men dan ooit de grote hervormingen aan ons sociaal systeem die noodzakelijk zijn doorvoeren”, besluit Sarah Smeyers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here