Slechts zes Marokkaanse gevangenen terug naar thuisland

gevangSlechts zes Marokkaanse gevangenen terug naar thuisland zegt N-VA-senator Karl Vanlouwe

Vandaag kondigde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) aan dat zes veroordeelden met de Marokkaanse nationaliteit werden uitgeleverd aan hun thuisland. De veroordeelden zouden maandagmorgen zijn overgebracht. N-VA-senator Karl Vanlouwe, die het dossier al jaren opvolgt, stelt dat dit na jaren onderhandelen met Marokko een veel te mager resultaat is. In totaal werden er 15 gevangenen teruggebracht in 16 jaar tijd.

Karl Vanlouwe: “Het Verdrag tussen België en Marokko inzake bijstand aan gedetineerde personen en overbrenging van gevonniste personen, dateert reeds van juli 1997. De belangrijkste voorwaarde was wel dat de betrokkenen vrijwillig de keuze moesten maken om in hun thuisland hun gevangenisstraf uit te zitten. Door deze voorwaarde bleef dit verdrag dode letter. In 2007 werd het verdrag aangepast maar dan nog blijven er heel wat achterpoortjes.”

Beloftes Turtelboom

Minister Turtelboom antwoordde in juni 2012 dat er 6 gevangenen werden teruggestuurd en er voor de rest constant nieuwe gevangenen gescreend worden om te kijken of ze in aanmerking komen voor deze regeling. Uiteindelijk werden er slechts 5 teruggestuurd.
In oktober 2012 verklaarde minister Turtelboom dat 36 dossiers door de Centrale Autoriteit na screening van de voorwaarden werden overgemaakt en ook in behandeling waren bij de Marokkaanse autoriteiten. Net voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 verklaarde de minister dat zij een principe-akkoord had ontvangen van de Marokkaanse ambassade voor de overbrenging van opnieuw 19 gedetineerden. Echter dit principe-akkoord werd nooit een definitief akkoord.
In juni 2013 raakte bekend dat er 6 gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit, zouden worden overgebracht. Uiteindelijk bleken er slecht 4 te zijn teruggebracht.
Vanlouwe: “Vandaag werden er 6 teruggebracht, zodat het totale aantal 15 gevangenen bedraagt. Zo wordt de overbevolking in de Belgische gevangenissen niet op een kordate manier aangepakt.”

Druk uitoefenen

Nochtans zou door een correcte toepassing van het verdrag, de overbevolking in onze gevangenissen aanzienlijk worden herleid, vooral als naast Marokko ook met andere landen een gelijkaardig terugstuurverdrag zou worden gesloten, zoals de minister zelf in commissies aankondigde.

“Ik pleit er dan ook voor dat men de nodige politieke en diplomatieke druk uitoefent op Marokko. Marokko is immers één van de belangrijkste partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking”, besluit Karl Vanlouwe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here