WK Voetbal zal een impuls geven aan spam en online oplichtingpraktijken

computers

gsmComputerExperten voorspellingen dat in 2014 voetbalfans, slimme apparaten en clouddiensten onder vuur zullen liggen op het gebied van eCrime

Experts spreken hun verwachtingen en voorspellingen uit voor het komende jaar

December is een goed tijd om terug te kijken en de balans op te maken. Ook op het gebied van eCrime. Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een drastische stijging van het aantal bedreigingen voor Android, een grote hoeveelheid aan gevaarlijke computermalware en hoogintelligente eCrime-campagnes. Volgend jaar verwachten de experts van G Data dat deze trends doorzetten. Het aankomende WK Voetbal in Brazilië zal een impuls geven aan spam en online oplichtingpraktijken. Voor Android zal de dreiging van fraude met dure servicenummers afnemen, omdat de nieuwe versies van Android hier bescherming tegen ingebouwd hebben. Bij mobiele malware zal de focus in plaats daarvan meer gaan liggen op het stelen van persoonlijke gegevens en het bouwen en gebruiken van botnets. G Data doet vijf voorspellingen voor volgend jaar.

Vanuit het perspectief van cybercriminelen wordt 2014 het jaar van de mobiele gegevensdiefstal. Door de distributie van de nieuwere Android-systemen wordt het veel lastiger om malware te schrijven die de telefoon ongemerkt oproepen laat plaatsen naar dure servicenummers. “Om dit verlies op te vangen, zal er meer moeite worden gestoken in het bouwen van mobiele botnets, waarmee bijvoorbeeld spam-sms’jes kunnen worden verstuurd,” vertelt Eddy Willems, Security Evangelist van G Data. “Daarnaast zullen voetbalfans volgend jaar goed moeten oppassen. In verband met het aanstaande wereldkampioenschap verwachten we veel aanbiedingen van valse toegangskaarten en andere manieren waarop fans zullen worden benadeeld.”

De trend van slimme apparaten, waarbij steeds meer alledaagse huishoudelijke apparaten aangesloten worden op het internet, zoals televisies en CV-ketels, opent nieuwe deuren voor cybercriminelen.: “Er worden nieuwe fraudetactieken ontwikkeld, zodat zwakke plekken in het systeem kunnen worden uitgebuit.”Automatische infecties – bijvoorbeeld door het bezoeken van een gemanipuleerde website –zijn tot nu toe niet mogelijk met het Android-systeem. Willems is ervan overtuigd dat dit een grote frustratie is van malware-schrijvers en voorspelt dat er in 2014 een manier zal worden gevonden om dit toch voor elkaar te krijgen, hetzij via een drive-by-download, hetzij via een app.

Vijf IT-beveiligingsvoorspellingen voor 2014

Fraude met dure servicenummers neemt af
G Data gaat ervan uit dat fraude met dure servicenummers het komende jaar zal afnemen, aangezien nieuwere versies van Android (vanaf versie 4.2) een ingebouwde bescherming hebben tegen het ongemerkt bellen van en sms’jes versturen aan dure servicenummers. Steeds meer mensen zullen in 2014 één van die nieuwere versies gaan gebruiken, waardoor zij geen slachtoffer meer kunnen worden van deze fraude. Bovendien wordt het verspreiden van dergelijke malware onaantrekkelijker voor cybercriminelen, omdat de verwachte opbrengst zal teruglopen. Het stelen van (persoonlijke) gegevens en het bouwen en gebruiken van botnets zal de nieuwe focus worden voor mobiele malware.

Cloudopslagdiensten als toegangspoort voor malware
Dropbox en andere opslagdiensten zijn erg populair voor het maken van backups en voor het bewaren van bestanden. Voor criminelen is dat geld waard. G Data-experts hebben al aanvallen gezien die tot doel hadden om gegevens te onderscheppen. In 2014 verwacht G Data niet alleen dat er gespioneerd zal worden in de cloud, maar ook dat er als onschuldig bestand gecamoufleerde stukken malware zullen worden geüpload. Deze kunnen pc’s dan infecteren door handmatige of automatische downloads. Dit soort aanvallen zal vooral in zakelijke omgevingen plaatsvinden.

Wereldkampioenschap voetbal
Het wereldkampioenschap in Brazilië zal een verleidelijk onderwerp zijn voor cybercriminelen. De G Data-experts verwachten onder andere spamcampagnes, bijvoorbeeld voor het aanbieden van valse toegangskaarten, goedkope vliegtickets, hotelovernachtingen en spectaculaire livestreams om voetballiefhebbers in de val te lokken.

Slimme apparaten als veiligheidsrisico
Veel apparaten, zoals centrale verwarmingsketels, televisies, lampen en koelkasten zijn ondertussen uitgerust met een internetverbinding en kunnen met een app, of via een interface op het apparaat zelf bestuurd worden. In het komende jaar zullen slimme tv’s en andere online apparatuur in het vizier komen van cybercriminelen.

Trend richting het laden van dynamische code
In 2014 zullen cybercriminelen de detectie van malware moeilijker maken. Ze zullen meer gebruik gaan maken van cloudtechnologieën om hun aanvallen te verbergen, met behulp van het laden van dynamische code pc’s om deze te infecteren. G Data heeft deze tactieken al gezien bij banktrojanen. In die gevallen waren de data op de aan te vallen websites geen vaste component van de malware-code – maar werden die dynamisch geladen vanuit de cloud. Hierdoor waren de aanvallers flexibeler en konden zij hun aanvallen beter verbergen.

Over G Data
IT beveiliging is in Duitsland uitgevonden: G Data Software AG wordt gezien als de uitvinder van AntiVirus. Meer dan 25 jaar geleden ontwikkelde het bedrijf, dat in 1985 in Bochum werd opgericht, het eerste programma dat de strijd aanbond met computervirussen. Tegenwoordig is G Data één van ’s werelds leidende leveranciers van IT beveiligingsoplossingen.

Testresultaten bewijzen dat “Made In Germany” IT beveiliging internetgebruikers de best mogelijke bescherming biedt. Consumentenbonden over de hele wereld testen sinds 2005 intetnet security-oplossingen. G Data won zes van de testen van Nederlandse Consumentenbond. Ook internationaal werden vele overwinningen behaald, waaronder in Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en de Verenigde Staten. In vergelijkende testen van AV Comparatives laat G Data ook regelmatig de beste resultaten zien op het gebied van malwaredetectie.

Het productportfolio bevat beveiligingsoplossingen voor consumenten, kleine zelfstandigen, het MKB en grote ondernemingen. G Data’s beveiligingsoplossingen zijn wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 90 landen.

Meer informatie over G Data en zijn oplossingen is te vinden via www.gdata.nl en www.gdata.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here