Nu ook forensisch psychologen slachtoffer van tekort aan middelen bij justitie

politieForensisch psychologen slachtoffer van tekort aan middelen bij justitie

De Belgische Federatie van Psychologen toont begrip voor de weigering van een expertise door een psychologe. De forensisch psychologen hebben, net zoals de gerechtspsychiaters, geen statuut, de verloning is ondermaats en de positie ondergewaardeerd. De Federatie vraagt om dringend werk te maken van een hervorming van de hele forensische psychiatrie, waarin multidisciplinair werken de regel wordt naar analogie zoals in Nederland.

Vandaag raakte bekend dat een psychologe weigerde om een opdracht te aanvaarden van justitie om een expertise uit te voeren in het kader van een vermoeden van seksueel misbruik. De psychologe weigerde omdat ze daarvoor te slecht betaald zou worden. Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen toont begrip voor de situatie: “Het is een bijzonder spijtig voorval, maar het toont het schrijnend gebrek aan waardering voor forensische psychologie. Men moet begrijpen dat een dergelijk psychologisch onderzoek erg complex is, gebruik maakt duur testmateriaal en erg tijdrovend is. Als je dan ziet dat justitie daar een bedrag tegenover zet van nog geen 240 euro, dan zou dit betekenen dat de collega in kwestie aan zo’n 15 à 20 euro per uur zou moeten werken. Dat is gewoonweg niet ernstig.”

Bovendien toont deze situatie eens te meer het schrijnend gebrek aan vooruitgang in dit land van de forensische psychiatrie en psychologie. Het afgelopen jaar kenden we een aantal belangrijke rechtszaken waarin de problemen met forensisch psychiatrisch onderzoek duidelijk aan het licht kwamen. In de praktijk ziet men weinig vooruitgang. “Zo is er nog steeds geen statuut voor de forensisch psycholoog binnen justitie. Momenteel maakt men wel werk van een statuut voor de forensisch psychiater, maar dit zou evenzeer moeten gebeuren voor de forensisch psycholoog”, stelt Koen Lowet: “gerechtsexpertises om de geestestoestand van beklaagden te beoordelen moeten multidisciplinair gebeuren, zoals dat ook in de gezondheidszorg gebeurt. De huidige procedures en onderzoeksmethodes zijn totaal niet meer aangepast aan een moderne visie op forensische psychiatrie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here