4 op 10 studenten eet ongezonder tijdens examens

pitta eten4 op 10 studenten eet ongezonder tijdens examens

Vier op de tien studenten eet tijdens de examens ongezonder dan anders. Ze koken minder zelf en kiezen vaker voor kant-en-klare maaltijden, zo blijkt uit een enquête van CM. Bovenop de al niet heel gezonde voedingsgewoonten van onze studenten blijkt de blokperiode dus een pijnpunt. Het ziekenfonds wil daar met Kok op Kot iets aan doen.

Eind deze maand breekt de blokperiode aan voor de 225.000 studenten in de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen. Maar de voedingsgewoonten van onze studenten blijken te lijden onder de focus op de examens. Vier op de tien studenten zegt dat ze ongezonder eten tijdens de examens. Nog eens vier op de tien (37 procent) heeft geen andere voedingsgewoonten tijdens de blok. De resterende twee op de tien studenten eet gezonder. Zo blijkt uit een enquête van CM bij 1.650 studenten tussen 18 en 24 jaar.

Snelle hap

Studenten geven aan dat ze ongezonder eten tijdens de examens omdat ze minder zelf koken, meer kant-en-klare maaltijden eten en meer ongezonde tussendoortjes nemen. Sommige studenten verliezen door de focus op hun examens de aandacht voor gezond en evenwichtig eten. Nochtans geeft dit energie en heeft het dus ongetwijfeld een effect op de blokprestaties. Dat bevestigen ook de twee op de tien studenten die gezonder eten. 60 procent van hen geeft aan dat dit een bewuste keuze is.

Dat er wat loos is met de voedingsgewoonten van studerend Vlaanderen, bleek al uit eerder vrijgegeven gegevens van de enquête (zie bijlage). Slechts 19 procent van de studenten eet elke dag fruit, en maar de helft eet elke dag groenten. Bijna de helft (47 procent) van de Vlaamse studenten slaat al eens een ontbijt over, 4 procent eet zelfs nooit ‘s ochtends. Fastfood blijkt wel populair, want 65 procent van de studenten eet meer dan een keer per week fastfood (gefrituurd eten, pizza of pita).

Tips

Met Kok op Kot wil CM studenten overtuigen dat koken op kot gezond, gemakkelijk en goedkoop kan. Op de CM-website staan zeven tips voor studenten om gezonder te eten tijdens de examens. Zo wijst het ziekenfonds er op dat het belangrijk is om de juiste energiebronnen te gebruiken en de vochtbalans op peil te houden. Er is ook een Kok op Kot-app, kookpocket en Facebookpagina met tips en eenvoudige en gezonde recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here